На 6 септември, Европейската комисия  публично представи законодателно предложение за директива на Европейския парламент и на Съвета за въвеждане на стандартизирана европейска карта за хора с увреждания и за усъвършенстване на настоящата европейска карта за паркиране за хора с увреждания. Картата има за цел да предостави равен достъп до специални условия и преференциално третиране в публични и частни услуги, включително например транспорт, културни събития, музеи, центрове за отдих и спорт или увеселителни паркове. Тя ще се издава от съответните национални органи, като допълва съществуващите национални сертификати или карти. Подобренията на сегашната европейска карта за паркиране предвиждат хармонизиране на достъпа до права за паркиране в държавите-членки. Тази карта ще бъде призната в целия ЕС, като ще има задължителен общ формат, който ще замени националните карти за паркиране на хора с увреждания.

Комисията подчерта важната роля на доставчиците на услуги за информиране на лицата с увреждания, с които работят, за условията на тази нова инициатива. Повишаването на осведомеността може да подпомогне хората с увреждания да бъдат по-наясно с правата си и по-уверени при пътуване в чужбина. Като се има предвид, че достъпността е основна предпоставка за приобщаване, предложението на Комисията е обещаващо подобрение. и има потенциал да донесе конкретни ползи през следващите години.

Освен това, въпреки че предложението е съсредоточено главно върху областите на културата, свободното време, спорта и транспорта, то може да окаже въздействие върху доставчиците на социални услуги, особено по отношение на планирането на пътувания в ЕС за хората, които те подкрепят. В такива случаи картата за хората с увреждания може да намали разходите и по този начин да подобри достъпа до транснационални и/или културни дейности на доставчиците на услуги, които пътуват в чужбина с хора с увреждания.

Повече информация може да откриете ТУК!

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

Коледен базар в Ловеч

Дневен център за възрастни с ментални увреждания „Света Марина” навърши 14 години

Годишен доклад на Омбудсмана на Република България

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Нова лаборатория за образна диагностика заработи в МБАЛ-Хасково

ПОСЛЕДНИ

МТСП ще разработи дигитална платформа за превод от и на български жестов език

Българин завоюва златен медал на Световното първенство по лека атлетика за спортисти с интелектуални увреждания

Конференция „Българският жестов език не е за изпускане“

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Категории