Интервю с Мария Савова.

Здравейте г-жо, Савова, моля, представете се за читателите на „Насоки“.

Казвам се Мария Савова, работя в “Триада Маркет енд Дистрибюшън” АД от 2003 г. и съм експерт търговия. “Триада Маркет енд Дистрибюшън” АД е официален вносител и дистрибутор за България на полския концерн за превързочни материали TZMO SA и много други заводи. От 2017 г. се насочихме към популяризирането и презентирането на продукти с марка SENI в  домове за хора с увреждания, хосписи и болници, където правим презентации на продуктите, предоставяме мостри и се стремим към по-добрата грижа  на нуждаещите се и облекчаване труда на персонала.

Завършила съм висше образование в ШУ “Епископ Константин Преславски“- бакалавър по математика и икономика. Обичам да работя с хора и да помагам доколкото мога. Работата с хора е най-трудна, но вярвам че само доброто отношение, отзивчивостта ни един към друг и взаимната помощ  правят дните ни щастливи и ни дават сили, вяра и надежда за справяне с всички препятствия.

Вашата работа е пряко свързана със социалните услуги. Какви са вашите впечатления?

Обичайки да съм в помощ на хората, се насочих и към обслужването и работата точно в тази сфера, където доста хора по различни причини и обстоятелства се нуждаят от грижи -моментно или дългосрочно. От 2017 г. насам почти всеки ден съм в различни по тип социални институции в цяла България, където се полагат такива грижи и виждам колко големи сърца имат хората, които обгрижват хора в несъстоятелност да се грижат сами за себе си с различни потребности. Виждам всекидневните им проблеми, обстановка, ежедневието им и усмивките с които топлят сърцата на хората. Всеки ден и след всеки дом се питам какво е да си ежедневно сред такъв тип нуждаещи се и единственото което приемам е че хората от персонала са най-обичливите хора – хора с големи сърца. Това е безценно. Поздравления и благодарности към всеки един работещ в такава институция.

Забелязва се, че от няколко години държавата започна да обръща внимание на социалните услуги в България, благодарение на други хора и организации като НАСО, НСОРБ и множество НПО в прекрасно партньорство и с обща кауза, които поемат трудния път да запознаят институциите като МЗ, АХУ, АКСУ, АСП, МТСП от какво има нужда тази част от нашето общество, както и да подпомагат по различни начини самите звена, услуги и хора. Постигнатите резултати са видими и невероятни.

Вие участвахте в таз годишния форум „25 години визия за по-добър живот“, организиран от Национален алианс за социална отговорност, какви са вашите впечатления от форума?

За първи път участваме на националния форум на НАСО, благодарение отново на отзивчивостта на екипа от алианса, търсещ всичко, което би било в полза на хора с нужда от грижи. Там за първи път видях и осъзнах колко много хора от различни структури и организации са загрижени и се стараят да работят в екип, за да подобрят начините на облужване, а оттам и начина на живот на всеки човек в нужда и на самия персонал.

Искаме да поздравим и да благодарим на г-жа Наталия Христова, която ни показва пътя и помага във всяка една стъпка, за да достигнем и присъстваме на такова забележително събитие. Това ни дава възможност да се доближим към действията, които правят всички организации за по-добър живот.

Поздравления и благодарност към г-н Георги Георгиев за всичко, което е създал, екипа от прекрасни хора и любовта, с която го прави. Да създадеш, поддържаш и развиваш такава структура в България е безценно. Радваме се, че ни бе дадена възможността да се запознаем с всички вас. Нашата държава има нужда от вашите прекрасни действия. Желаем ви успех във всяко едно начинание и винаги ще бъдем насреща за партньорство и помощ.

През септември предстои голяма международна конференция – „Холистичен подход към дългосрочните грижи“, молим ви да разкажете повече за нея на нашите читатели.

Както в началото споменах, TZMO е полски концерн за превързочни материали, опериращ на световния пазар. Произвежда марка SENI – продукти за инконтиненция, марка BELLA – женска хигиена, HAPPY – продукти за деца, MATOPAT – пластири, бинтове, марли и други. Притежава собствени болници, училище за болногледачи и няколко фабрики в различни държави. Процесът е започнал преди 70 години, а от 31 години е частно дружество с централа в града на Коперник – Торун.Произвежда едни от най качествените продукти,в които са внедрени всички нови технолгии и има развоен център за разработка на такива.

TZMO организира международни конференции в гр. Торун на различни теми с лектори от цял свят относно грижите за нуждаещи се с различни заболявания. Показват се нагледно инструментите и начините за подход  към различните нужди в грижите спрямо заболяванията. На това събитие Торунският завод за превързочни материали  кани за присъствие  над 1000 човека от цял свят,  като е организирано и он-лайн включване и участие.

Тази година в периода 13.09 – 15.09.2022 г. ще се проведе 24-тата международна конференция, както в присъствена форма , така и он-лайн, на тема „Холистичен подход към дългосрочните грижи“.

„Триада Маркет енд Дистрибюшън „АД отново ще покани, както и предходни години, хора и от България, които да присъстват на обученията за грижи спрямо нуждаещете се. Това събитие е едно прекрасно място за обмяна на добри практики в цял свят, обучение и начини за справяне при различни обстоятелства.