Покана за премиера на документалния филм „Реформите, спрени в Украйна“ и дискусия на тема „влиянието на войната върху хората с увреждания“

На 30 Ноември, в Сряда, от 14:00 до 17:00 ще се проведе премиерата на документалния филм на Миролюба Бенатова, който адресира реалностите на хората с увреждания, които са били принудени да останат в Украйна след избухването на войната, и изследва настоящия път на страната към деинституционализация. Събитието ще се проведе в Европейският икономически и социален комитет в Брюксел.

При желание за присъствие, моля направете регистрация чрез попълване на формуляра ТУК.

От избухването на войната в Украйна на 24 февруари 2022 г. Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) изчислява, че повече от 7 милиона души са напуснали домовете си, станали са вътрешно разселени лица или са потърсили безопасност в чужбина. Въпреки че много страни в Европа, гражданско общество и частни домакинства са работили, за да посрещнат и подкрепят тези бежанци, малко е казано за хората с увреждания, които също са били засегнати от войната, но остават в Украйна.

През септември 2022 г. генералният секретар на EASPD Мая Донева и наградената българска журналистка Миролюба Бенатова посетиха Украйна, за да научат повече за живота на онези, които са останали в Украйна, и състоянието на социалните и институционални реформи, които са планирани за окръг. Историите на хората, които срещат, са разказани в документалния филм „Реформите, спрени в Украйна“.

30-минутният документален филм разглежда реалностите на хората с увреждания, които са били принудени да останат в Украйна след избухването на войната, и изследва настоящия път на страната към деинституционализация.

Премиерата ще бъде последвана от панелна дискусия със създателя на документалния филм Миролюба Бенатова, както и с тези, чиито истории са споделени в него. Втори панел ще проучи какво може да направи ЕС, за да подкрепи деинституционализацията в Украйна.

Източник: EASPD

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Община Бургас осигурява работни места за хора с увреждания

Нов център за възрастни хора с деменция в Мамарчево

Защо принудителната стерилизация все още е законна в ЕС?

Европейската комисия представя законодателно предложение за европейската карта за хора с увреждания

Полезна информация за хората с увреждания с предстоящо преосвидетелстване от ТЕЛК

От 1 юли минималната пенсия става 180 лв., от октомври – 200 лв.

ПОСЛЕДНИ

Европейската комисия представя законодателно предложение за европейската карта за хора с увреждания

Нов Международен ден на грижите и подкрепата

Нов изпълнителен директор на Агенция по заетостта

Осигурена подкрепа от здравно-социални услуги за над 154 хил. възрастни и хора с увреждания в домовете им

Категории