Първата община в България, в подкрепа на пострадали от домашно насилиеСтолична община предложи нова социална услуга за подкрепа и защита на жени и деца станали жертви на домашно насилие, а именно – безплатна правна помощ.

Представянето на новата социална услуга направиха председателят на СОС Георги Георгиев, инициатор за Правна клиника и директорът на фондация Анимус, Надежда Стойчева.

Към тях с експертиза помогна и заместник-кметът по социална политика на София, Албена Атанасова с екипа си, както и представители на НПО-та и общински съветници.

Статистика само за 2020 година показва, че има над 3057 дела за защита от домашно насилие за издаване на ограничителни заповеди.

Пострадалите жени и деца могат да потърсят помощ на спешния телефон 112 и контактния център на Столична община, като жени от цялата страна имат право безплатно да получат психологическа и висококвалифицирана правна помощ от най-добрите юристи, които ще разяснят правата им, ще подготвят всички необходими документи за подаването им в съда и за издаване на ограничителна заповед.

Източник: Stolica.bg