Проекти за интеграция на деца със Синдром на Даун

По инициатива на председателя на Столичния общински съвет, Георги Георгиев, се проведе конференция, на която бяха представени осъществените проекти за интеграция на деца и младежи със Синдром на Даун и други интелектуални предизвикателства, както и предстоящи инициативи.

Форумът беше открит от председателя на сдружението, след което последваха презентациите на различните организации, ангажирани с интеграцията и развитието на младите хора.Проекти за интеграция на деца със Синдром на Даун

„Радвам се, че почти година по-късно, след като за първи път се срещнах със Слав и родителите на деца със Синдром на Даун, сме всички тук заедно. Благодаря на всички организации, че ни направиха част от тях и че посвещават своята енергия на децата и младежите – защото те го заслужават. Благодаря на колегите общински съветници, зам.-кмета г-жа Атанасова, на г-жа Минка Йовчева и на колегите общински съветници – всички те са съпричастни към нашата обща кауза“, сподели председателят на Столичния Общински съвет.

Заедно с фондация „Светът на Мария“ се осъществи и още една съвместна инициатива – поредицата от 3 кинопрожекции „Филми за достоен живот“, на която имах честта да бъда патрон. С въздействащата сила на киното популяризирахме каузата за достоен живот и социално включване на децата и младежите със Синдром на Даун. Прожекциите бяха напълно безплатни и бяха отворени както за деца и младежи със Синдром на Даун, така и за цялата общественост.

За една година успяхме да осъществим близо 10 проекта в различни области, а още няколко са в процес на реализация. Кариерно ориентиране, адаптирана физическа активност, арт занимания – надявам се, че всяко дете или младеж със Синдром на Даун ще намери своето любимо занимание и начин да изрази себе си.“, допълни Георгиев.

От Столичния общински съвет приеха и решение, с което още повече да улесним спортните дейности на територията на Столичната община. Отвориха общински спортни обекти – сред които са зали, стадион и басейн – за младежи с интелектуални затруднения, които са картотекирани към специализиран спортен клуб. Така се насърчават тези младежи да постигат високи спортни резултати.

Проекти, които предстои да бъдат реализирани:

София Вълнеева – „Приобщаване от ранна възраст“

Проекти за интеграция на деца със Синдром на ДаунИдеята на проекта е децата в детските градини – с и без затруднения, заедно да участват в педагогически занимания. Проектът предвижда на учителите в детските градини да се предостави педагогически инструментариум (материали), с който да провеждат занимания за всички деца, включвайки и децата с различни интелектуални затруднения.

Петя Григорова – „Сцена, пълна със слънца“

Проектът включва провеждане на репетиции, на еднодневен лагер и на концерт по случай 21 март – Международен ден на хората със Синдром на Даун. С проекта се цели да се насърчат както танцовите, така и певческите способности на децата със Синдром на Даун.

В събитието се включиха общинските съветници Малина Едрева, Карлос Контрера, Иван Таков, Диян Стаматов, Албена Атанасова, зам.-кмет на СО по направление “Социални дейности и интеграция на хора с увреждания”, Минка Йовчева, директор на Дирекция “Социални услуги за деца и възрастни“, Миряна Маламин-Сирийски, програмен директор на фондация „Светът на Мария“, Слав Петков, председател на сдружение „Федерация адаптирана физическа активност“, Йоана Колева, председател на фондация „Сошъл фючър“ и съосновател на платформата Jamba, Даниела Садикова, основател на спортен клуб „Шарк“ и съосновател на ПараКидс, Косара Чигирева, съосновател на платформата „Момичетата от града“, Гергин Ангелов, председател и основател на бадминтон клуб „Ракет спийд“ и най-важните гости на днешната конференция – деца и младежи със Синдром на Даун и техните родители.

Източник: Столичен Общински съвет

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Община Бургас осигурява работни места за хора с увреждания

Нов център за възрастни хора с деменция в Мамарчево

Защо принудителната стерилизация все още е законна в ЕС?

Европейската комисия представя законодателно предложение за европейската карта за хора с увреждания

Полезна информация за хората с увреждания с предстоящо преосвидетелстване от ТЕЛК

От 1 юли минималната пенсия става 180 лв., от октомври – 200 лв.

ПОСЛЕДНИ

Европейската комисия представя законодателно предложение за европейската карта за хора с увреждания

Нов Международен ден на грижите и подкрепата

Нов изпълнителен директор на Агенция по заетостта

Осигурена подкрепа от здравно-социални услуги за над 154 хил. възрастни и хора с увреждания в домовете им

Категории