Една от каузите на Община Габрово, а именно подкрепа за деца, настанени в социални услуги от резидентен тип ще бъде подпомогната от всички участници в започващото в събота Европейско първенство по баскетбол за девойки до 18-годишна възраст, Дивизия Б, в София.

За пръв път след две години прекъсване ФИБА Европа организира отново Европейските първенства за подрастващи в познатия формат. Вече приключиха надпреварите за 20-годишните мъже и жени. В столичните зали „Универсиада“ и „Триадица“ от 30 юли до 7 август ще се проведе Европейското първенство за девойки до 18-годишна възраст, Дивизия Б.

В София ще се съберат 18 отбора, които ще спорят за място във финалите и ще се борят за промоция в Дивизия А. Турнирът в столичните зали „Универсиада“ и „Триадица“ ще продължи до 7 август.

В първия си мач, утре, в 18:15 в зала „Универсиада“ тимът ни, воден от Маргарита Маринкова и Кирил Петров, ще излезе срещу Украйна. На 1 август е сблъсъкът със Словения, а на 3 август българските момичета ще премерят сили с Естония.

За първи път това лято ФИБА лансира нов проект, който обхваща всички европейски първенства за подрастващи. Инициативата на европейската централа е всички играчи на европейските първенства да помислят и дарят нещо на нуждаещите се в страната домакин. Идеята е от млади баскетболистите да развият чувство за социална отговорност и да участват в обществените дейности. В случая играчите трябва да дарят своя фланелка  за избрана от организаторите на Европейското първенство кауза.

Организаторите на Европейското първенство за девойки до 18-годишна възраст избраха за свой бенефициент една от каузите на Община Габрово, а именно подкрепа за деца, настанени в социални услуги от резидентен тип. Представители на общината и деца, настанени в социални услуги от резидентен тип ще бъдат специални гости на двубоя България – Естония на 3 август. Това са деца, останали по някаква причина без родителска грижа. Някои от тях не са виждали родителите си от ранна детска възраст, не получават подкрепа и помощ от роднини или близки. За тях се грижи държавата /чрез делегирано финансиране/ и екипите от социални служители към Общината. Те ще получат дрехи, предоставени от всички участнички в първенството.

Източник: БТА