Център за активиране на неактивни лица се създаде в Димитровград

Първият в страната Център за активиране на неактивни лица отвори днес в Димитровград. Той бе открит от кмета на общината Иво Димов и зам.-министъра на труда и социалната политика в служебния кабинет проф. Емил Мингов. Инициативата се реализира по Програма „Развитие на човешките ресурси 2021 – 2027 година“.

Центърът е насочен към хора, които са безработни, които ще бъдат обучавани, консултирани и насочвани към заетост. Той е разположен в помещение на втория етаж в сградата, където е и Центърът за обществена подкрепа. То е предоставено безвъзмездно от общината в Димитровград. Дейността му ще бъде съвместна с местното Бюро по труда.

„Днес правим първата крачка в осъществяването на една нова дейност, насочена към хората, които не работят, не учат и са загубили трудовите си навици. Ще се опитаме по иновативен начин да ги привлечем и мотивираме за включване в пазара на труда“. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика проф. Емил Мингов при откриването на първия в България Център за активиране на неактивни лица в Димитровград.

Новосъздаденият Център за активиране на неактивни лица е първият от шестте, планирани да заработят в градовете Димитровград, Ихтиман, Перник, Сливен, Пазарджик и Кюстендил. Те се реализират по проект „Започвам работа“ на Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта със съдействието на общините и социалните партньори.

„По данни на Министерството на труда и социалната политика около 190 000 младежи не работят и не учат. С откриването на тези центрове тръгваме по един иновативен път за привличането на тези хора към трудовия пазар“, каза заместник-министър Мингов.

Източник: община Димитровград

актуално

Участие на представители от МТСП в среща националните координатори по Европейската гаранция за детето

Децата от Дневен център за деца с увреждания  в гр. Свищов участват в Конкурс за детска рисунка „Три звездички“

Правото на Съюза допуска освобождаване от ДДС на доставчик на социални услуги, осъществени в друга държава членка

Акция за деца лишени от родителски грижи

Категории