Ивайло Калфин: Пенсионната реформа ще пести по 1,5 млрд. лв. на година

kalfin1– Министър Калфин, бизнесът отхвърли предложението ви за повишаването на осигуровките, а синдикатите обявиха, че вдигането на пенсионната възраст за категорийните работници е неприемливо. Ще отстъпите ли от намеренията си?
– В пакета, който обсъдихме в сряда в Националния съвет за тристранно сътрудничество, има над 20 мерки. По много от тях постигнахме съгласие. Уточнихме, че по други проблеми, като пенсииите за инвалидност, изработването на механизъм за определяне на минимална заплата и минимален осигурителен доход, ще продължим да работим. Има и различия. Те са неизбежни. Факт е, че основното възражение на работодателите е пенсионната вноска, а на синдикатите – възрастта за пенсиониране, особено на категорийните работници. Обясних им, че докато Министерският съвет не приеме на 20 май целия пакет, аз съм готов да изчистим, ако можем, още някои от тези въпроси. Следващата седмица ще търсим допълнителни решения. Целта на цялото упражнение е да се получи максимална подкрепа и от синдикати, и от работодатели. За мен е важно в парламента законопроектът да влезе с максимална обществена подкрепа.
– Възможно ли е осигуровките и възрастта за пенсия да се вдигнат по-плавно или увеличението да се отложи във времето?
– Нека да не даваме конкретика, защото изборът от решения не е чак толкова голям. Следващите дни ще продължим контактите си с работодатели и синдикати и ще видим дали можем да постигнем още нещо.
– Премиерът обаче каза, че без тези мерки не може…
– Точно така. Увеличение на възрастта за пенсиониране, въвеждане на възраст в сектор „Сигурност“, повишение на пенсионните вноски при всички случаи ще има. Те са предвидени и в сегашното законодателство.
– Предложихте и бивши военни да могат да се възползват от oблекчените условия за пенсия по чл 69 от Кодекса за социално осигуряване. Това няма ли да разшири ранното пенсиониране, което уж трябва да се ограничава?
– Няма да го разшири. Въвеждането на възраст от 52 години и 10 месеца и постепенното й увеличаване до 55 години означава, че те няма как да се пенсионират, преди да са изпълнили това условие. От друга страна не ги
задължаваме да работят на същото работно място. Те могат да напуснат системата, но няма да загубят правата си. Мисля, че това е справедливо.
– Имах предвид, че хора, които вече са напуснали системата, ще могат да се пенсионират при тези условия, което сега не е възможно.
– Това не е ранно пенсиониране, защото няма да е по-рано от предложената възраст от 52 години и 10 месеца.
– Все пак ще е с 11 години по-рано от възрастта, на която мъжете, работещи трета категория труд, ще могат да се пенсионират…
– Сигурно ще има и бивши служители, които ще се възползват от това облекчение. Но хората, които са напуснали системата по-рано, не са толкова много. Всеки се стреми да остане на служба до пенсия, защото тогава се получават и допълнителни заплащания.
– Синдикатите в МВР обаче отново не са доволни и настояват въвеждането на пенсионна възраст да е с гратисен период. Ще се съобразите ли и с това искане?
– На всички е ясно, че това няма как да стане. Всеки ще трябва да направи компромис. Служителите в МВР и категорийните работници твърдят, че работата им е толкова тежка и не могат да се трудят по-дълго. Да, но България е единствената може би страна в Европа, в която може да се получават заедно и пълна пенсия, и пълна заплата. Ако действително трудовият ресурс на един служител в сектор „Сигурност“ или на един миньор е толкова изчерпан, той не би трябвало да работи, след като се пенсионира. А те го правят.
– Ще предложите ли промяна. Например работещите пенсионери да не вземат пълна пенсия?
– Няма да предложа такова нещо. И разчитам категорийните работници и служителите в сектор „Сигурност“ да отчетат това. Но няма да го предложа не заради тях, а заради многото хора с ниски пенсии. Няма как да накажем човек, който работи, за да си допълни малкия доход.
– Корнелия Нинова от БСП ви атакува, че предложената от вас пенсионна реформа цели повишаване на приходите в НОИ за сметка на намаляване на броя на пенсионерите. Как ще коментирате?
– Г-жа Нинова трябва да обясни какво има против увеличаването на приходите в НОИ. Що се отнася до разходната част, целта ни не е да ограничим разходите. Това, което предлагаме, е достатъчно плавно, за да не е болезнено за хората. Целта ни е да освободим ресурс от бюджета, за да може да се търси по-голямо увеличаване на пенсиите в бъдеще.
– Какъв ще е финансовият ефект от мерките?
– Грубата сметка е, че ако не се направят тези промени, както БСП настоява, в следващите години държавата ще заделя по 1,3-1,5 млрд. лв. всяка година. Но не за да увеличава пенсиите, а да държи сегашното им мизерно ниво за много хора.
– Кога ще се спестят тези пари?
– Ако мерките се приемат, както са заложени в момента, максималният ефект ще се постигне през 2025-2027 г. Това може да стане и по-бързо, но за сметка на по-голямо натоварване на хората и бизнеса. Затова не го предлагам.
– Възможно ли е възрастта за пенсия да се запази за сметка на по-голямо увеличение на осигуровките?
– Естествено, че може. Въпросът е, че това е една система, в която и работодатели, и синдикатите трябва да видят себе си. В крайна сметка по-високите вноски излизат от джоба на работодателите и работещите. Аз предлагам увеличение, но толкова плавно, че да не се усети от хората и бизнесът да не бъде затруднен. От друга страна ниските осигуровки означават по-голяма субсидия от бюджета. Тя идва от данъците и на практика пак същите хора се товарят.
– Данните на НОИ показват, че през 2014 г. около 20% от хората са се пенсионирали с недостигащ стаж на 65 години. Те масово получават ниски пенсии, а в бъдеще делът им вероятно ще расте, тъй като за пенсия ще е необходим все по-голям стаж. Как това кореспондира с целите ви за по-високи пенсии?
– Проблемът с липсващия стаж ще започне да отшумява, защото не е толкова свързан с безработицата, колкото с това, че в началото на 90-те години беше страшно голям делът на сивата икономика. Изключително много хора работеха, без да са осигурени, плащаше им се на ръка. След въвеждането на валутния борд започна намаляване на тази дивашка икономика. Затова е хубаво пенсионната система да бъде предвидима, за да може всеки човек да знае, че неговата пенсия зависи от самия него. Надявам се това да го чуят и младите хора, които в момента се опитваме по всякакъв начин да привлечем в програми за заетост. За съжаление част от тях отказват, защото заплатата им се вижда ниска.
– Организациите за хора с увреждания заявиха, че предложените промени за инвалидните пенсии ще поставят под риск оцеляването на хиляди. Няма ли такава опасност?
– Консултирам всяка мярка с тези организации. Самите те са на мнение, че ресурсът на държавата трябва да се насочи към хората, които имат най-голяма нужда. Всички признават, че в сегашната система на ТЕЛК има дефекти. Стремежът ни с въвеждането на втора комисия е да помогнем на хората да бъдат насочени към трудовия пазар. Това, че имаш някакво увреждане, не значи, че си безполезен за обществото и че трябва да стоиш с мизерна пенсия.
– Да, но само 10% от инвалидите в трудоспособна възраст работят. Как тогава ще им се намери работа?
– Ще се опитаме да използваме практиките на развитите европейски страни. Всеки, който е взел медицинската си експертиза, ще получава преценка къде може да работи с такова заболяване и какво да получи от държавата, докато му бъде осигурена такава заетост.
– Значи инвалидната пенсия няма да се спира, докато човек не започне да работи?
– В Германия например се получава пенсия и в момента, в който човек започне работа, тя се намалява или се спира. На фона на ниските пенсии у нас трудно може да се говори за спиране.
– Приемането на пенсионната реформа залог ли е за оставането ви в кабинета?
– Това е една от основните реформи, които прокарвам. Подкрепата от министър-председателя и колегите ми е важна. Към този момент съм изключително доволен и благодарен, че цялото правителство работим в екип по тази тема.

 

Източник: в-к Труд

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Започна работа Център за деца с увреждания в Перник

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории