Комплексът за социални услуги за деца и семейства /КСУДС/ в Шумен отбеляза 10 години от създаването си. Това стана по време на четвъртата международна конференция „Деца и правосъдие-нови подходи и практики“, която приключи на 29 май 2015 г.

В програмата на форума годишнината бе отбелязана с тържествена сесия под мотото „Доброто отношение към хората – водещ принцип на работа на КСУДС“.

Дейности по 14 проекта на ИСДП е изпълнявал Комплекса за социални услуги за деца и семейства през годините, 8 582 деца и възрастни са ползвали услугите им, като доброволни клиенти в групова работа и тренинги в училища, са подкрепени 4 609 деца и възрастни, в „Център спешен прием“ е осигурена активна подкрепа за 320 деца и 38 майки, в развитата нова услуга „Медиирани срещи при случаи на насилие и конфликти в семейството” са подкрепени 35 деца и техните родители, на 60 деца от областта са осигурени правно – социални услуги за приятелско към детето правосъдие, чрез информиране и подготовка на детето и неговите родители за правата му като участник в правни процедури, за първи път в България тук е развита приемна грижа за новородени бебета и за деца с увреждания. Това е малка част от работата по различни дейности на екипа от специалисти, експерти и консултанти.

Комплексът, услугите, на който се предоставят и управляват от ИСДП в партньорство с общината, е водещ в страната с най-голям брой на приемни семейства. За първи път в България тук е развита приемна грижа за новородени бебета и за деца с увреждания.

Според проф. Нели Петрова, председател на Управителния съвет на Института за социални дейности и практики, Комплексът в Шумен е един от най-активните в страната, а според оценката на потребителите предоставяните услуги са на професионално ниво, превърнали КСУДС в център – лаборатория за създаване на успешни нови модели и практики за работа с деца в риск и техните семейства.

Екипът на комплекса пък твърди, че постигнатото е и благодарение на активната гражданска позиция и подкрепа на семейства и фирми, които даряват за децата в риск. Сред тях нотариус Ася Асенова, „Телепол” ЕООД, „Алкомет” АД, БЧК Шумен и много други.

 

 

Източник: ШУМ.БГ

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Боряна Пунчева: Изкуство не се прави с трабант и панелка

Длъжността „Държавен експерт“ ще се заема само от служители в специализираната администрация

„Ангелски гледки“ за деца в нужда

България подготвя законодателна промяна за насърчаване на социалната икономика

Коледен базар в Ловеч

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

ПОСЛЕДНИ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Обявен прием на проекти за финансиране по НПЗХУ

Категории