Между 90 и 100 кг храна, която е годна за консумация, изхвърля всеки българин за една година. Това показва информация на Българската хранителна банка.

„40% от унищожаваната храна е на ниво домакинство. От началото на годината 120 тона хранителни продукти са спасени и са достигнали до нуждаещи се хора“, каза директорът на хранителната банка Цанка Миланова пред „Фокус“.

„За цялата минала година над 22 хил. души получиха подкрепа, тъй като спасихме над 275 тона храни“, каза още тя и цитира европейско изследване, което е направено преди години. “ Над 670 хил. тона само в България е храната, която се унищожава. От друга страна, над 1,6 млн. българи, които живеят под прага на бедност“, добави тя.

Важно е храните да стигнат и да бъдат предоставени на Българската хранителна банка съответно все още в срока им на годност, изтъкна Миланова.

„Трудно е да се отговори на въпроса кои са най-нуждаещите се хора. За нас обаче приоритет са децата, които живеят без родители, които напускат социални институции, децата и младежите с увреждания. Разбира се, семейства, в които има самотен родител, самотна майки, хора, които са преживели насилие или трафик“, допълни тя.

„Не на последно място са и хората, живеещи на улицата, тези, които са останали без дом и без какъвто и да е източник на препитание“, каза още Миланова.

Всички производители и търговци могат да даряват хранителни продукти, които са годни за употреба. „Прави се всичко възможно храната да достига до нуждаещите се“, добави изпълнителният директор на Българската хранителна банка.

 

Източник: standartnews.com

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Коледен базар в Ловеч

Кризисен център за хора, преживели домашно насилие отваря врати в Горна Оряховица

Гинка ЧАВДАРОВА: Трябва да разплатим 3 млрд. лв., а кабинетът е оглушал

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

Нова лаборатория за образна диагностика заработи в МБАЛ-Хасково

ПОСЛЕДНИ

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Категории