65 млрд. лв. са приходите на 100 компании, които работят у нас, за 2014 г. Това означава, че те създават близо 80% от брутния вътрешен продукт, който е 82 млрд. лв. Приходите на челната десетка за 2014 г. са 23 млрд. лева

Десетте топкомпании са се отчели пред хазната през 2014 г. със 168 млн. лв. корпоративен данък. В сумата не са включени банки и финансови институции.

Това показват сметки на експерти, направени за “24 часа” на базата на информация, предоставена от НАП и други официални източници.

Данните обаче показват състоянието на компаниите за една година назад, тъй като в данъчните декларации се отчитат резултатите от изтеклата година.

“Ножицата” в размера на приходите между първия и последния в топ 10 е 7 пъти – 7 милиарда срещу 1 милиард. (Виж таблицата на 3-а стр.)

Средната норма на печалба спрямо общите приходи на най – рентабилните фирми е около 23% за 2014 г. За сравнение тя е била 19% за 2013 г. Това означава, че през 2014 г. всеки вложен лев е донесъл 0,23 ст. печалба, при 0,19 ст. за 2013 г.

Някои от компаниите, които са на челните места, растат със 170% за година, докато цялата икономика има ръст от 1,4%, а през 2014 г. той бе дори под 1%. Класации на най-успешните компании и у нас, и по света се правят по различни критерии. Най-често фирмите се подреждат по размер на приходите. Според източници на “24 часа” в топ 10 от таблицата са 2 нефтени компании, 2 от търговия с горива, 1 енергийна компания, 1 фирма от преработващата промишленост, 3 фармацевтични компании и 1 хипермаркет. При преподреждане по критерий рентабилност се оказва, че половината от успешните 10 компании са от енергийния отрасъл.

На трето място излиза български производител на тютюн и тютюневи изделия, а на пето място се оказва златодобивна компания. Любопитен факт е, че рентабилността в енергийния отрасъл се движи в много широки граници- от 78 до 22%. Рентабилността при производството на тютюн и тютюневи изделия е около 58%, а при фармацевтични фирми – малко над 21%. Подреждането на компаниите по други критерии често показва изненадващи размествания в шортлистата. Например – през 2014 г. едно ЕООД, с предмет на дейност далекосъобщения е показало ръст от 145% на нетните си приходи. За същата година международна компания за карго превози е спечелила по 20 лева на всеки 100 лева собствен капитал. Голяма производствена фирма в машиностроенето е успяла само

за година да стопи с 80% задълженията си към доставчици и клиенти. Останалите 9 компании от десятката по този показател са свили задълженията си с 55%.

По информация на работодателски организации най-много фирми в топ 10 по различните класации има в индустрията, и едва след това – в търговията и услугите.

Въпреки мненията, че все още има спад в строителството, всяка 29-а фирма, влязла в топ 100 за последните няколко години, е от този сектор. Обяснението е, че там има значителен финансов ресурс по различни европрограми.

Очаквано най-много успешни фирми има в София и областта, където са фирмите, произвеждащи около 43% от БВП. 147 млн. лв. са спечелени от собственици,

но от продажба на фалиралите им фирми. 545 млн. лв. са спечелили 259 физически лица за 2014 г., сочат данните на Националната агенция за приходите. Всяка година данъчните обявяват класация за доходите и размер на платени данъци на физически лица, декларирали над 1 милион лева. От данните става ясно, че 226 млн. лв. са декларирани като спечелени от заплати и хонорари. За останалите 147 млн. лв. е обявено, че са били спечелени от продажба на дялове и на имоти. Обяснението на данъчни експерти за тази група милионери по доходи е, че най-често продажбата на дялове и имущество е на фалиралите им собствени фирми.

Тъй като законът ги задължава да обявят сумите от тази продажба като личен доход, се оказва, че собствениците на закъсалите фирми са станали милионери за съответната година в класацията по размер на доходите за физически лица.

Данните показват още, че в топ 10 на заможните данъкоплатци, вписали доход от над 1 милион лева, има петима чужденци и петима българи.

Статистиката на данъчните показва, че броят на милионерите по доходи вече се увеличава всяка година и е преодолян шокът от тежките 2009 – 2010 г., когато

данъчните отчитаха само 29 милионери. За сравнение за 2013 г. 147 обявиха доход над 1 милион за общо 305,3 млн. лв., през 2012 г. бяха 248, а 2011 г. – 254 души.

Профилът на богатия българин, който официално декларира внушителни лични доходи, остава почти непроменен – той неизменно е мъж, от София, на възраст от 40 – 50 години. Най-много милионери, както е и при печелившите компании, има в София.

 

Източник: 24 часа

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Боряна Пунчева: Изкуство не се прави с трабант и панелка

Длъжността „Държавен експерт“ ще се заема само от служители в специализираната администрация

„Ангелски гледки“ за деца в нужда

България подготвя законодателна промяна за насърчаване на социалната икономика

Коледен базар в Ловеч

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

ПОСЛЕДНИ

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Обявен прием на проекти за финансиране по НПЗХУ

Годишен доклад на Омбудсмана на Република България

Категории