По-достъпна среда за деца с увреждания, придвижващи се с чужда помощ и осигуряване на възможности за тяхното свободно излизане навън, обсъдиха по време на среща зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков, директорът на дирекция „Социални дейности“ Веселина Ботева и представители на „Зонта Клуб“.

„Желанието ни е да си партнираме, за да помагаме на децата на Пловдив, които са с физически увреждания и нямат възможност да излизат често навън“, коментира по време на срещата Донка Пашова от „Зонта Клуб“. Тя уточни, че идеята е неправителствената организация да подпомага родителите на тези деца за изграждането на различни подемни машини и рампи, които да им помагат за по-свободното и често излизане навън.

За целта e разработен проект, с който ще се кандидатства за участие в програма на Министерство на труда и социалната политика за достъпна среда. Инициативата е под наслов „Подай ръка, сбъдни мечта, да открием заедно света“. Всички деца трябва да играят и да се разхождат навън. Целта е по-големите от тях, които са със специални нужди да получат възможност да излизат  по-лесно от домовете си дори без допълнителна помощ. Да имат възможност  да се развиват, да имат приятели, с които да споделят време заедно и да имат възможно по-нормален живот.

15-годишният Цветомир е първият, на когото хората с добри сърца ще помогнат. Проведена е дарителска кампания – изложба на картини, в която почти са събрали необходимите средства, за да бъде закупен и монтиран подемник за инвалидната количка за стълбите пред входа. Няколко стълби делят младежа от разходките, като не е излизал извън входната врата на апартамента от април месец миналата година.

Общо 1700 са децата с увреждания в Пловдив, но в случая ще се обърне внимание на младежи и тийнейджъри, които са затруднени с излизането навън, а родителите им имат нужда от все по-голяма помощ. Съвместните действия на община Пловдив и „Зонта клуб“ Пловдив ще подкрепят повече семейства  с деца със специални нужди, които да кандидатстват с проектни предложения към Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност. Всеки родител, който иска да се включи, може да получи допълнително информация на телефоните на неправителствената организация – 0876697094.

Етапите на проекта са два :

  1. Първи етап – осигуряване на възможност и средства за  излизане от дома чрез изграждане на подходи и платформи за улеснение.
  2. Втори етап – съвместно с институциите и бизнеса да се създадат условия и среда за придвижване на тези деца от дома до училище, детски площадки, учебни центрове, медицински и рехабилитационни кабинети и  културни центрове.

Източник: Община Пловдив