30.07.21 г.

Едно от малкото места в България, където се практикува конна терапия за деца с двигателни и друг вид увреждания, е варненското село Кичево.  Хипотерапията, както е известна у нас, е метод за подпомагане на хора с двигателни и друг вид увреждания, който задължително трябва да се извършва от специалист – психолог, физиотерапевт или кинезитерапевт. Използвайки лечебната сила на конете,  сдружение „Конна терапия” се занимава с подобряване на качеството на живот на хората с увреждания с алтернативни методи и практики.

„В началото на юли  базата беше домакин на интензивен терапевтичен курс. Необходимо да има повече информация и регулация на този вид терапия, която не може да се практикува от всеки“, разказва Веселина Фелдман, основател на Сдружение „Конна терапия”, което от години помага на деца със специфични нужди да живеят пълноценно и щастливо.

„Важно е родителите и всички, които прибягват до хипотерапията да са информирани, защото колкото и да е полезен този метод, ако е неправилно приложен може да бъде и опасен. В България имаме само един обучен хипотерапевт – Любомира Минчева от София. Не е достатъчно да си само физиотерапевт или кинезитерапевт, а трябва да разбираш и от коне“, споделя Мария Несторова, дългогодишен инструктор в конната база в село Кичево.

Източник: БНР