Осемнадесет български общини получиха Етикет за иновации и добро управление на местно ниво. Награждаването беше част тържествената церемония по закриването на Годишната среща на местните власти от югоизточна Европа в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

„Радостен е фактът, че този приз придобива все по-голяма популярност и интересът на местните власти към него расте непрекъснато. Конкурсният принцип, чрез който се отличават общините, е стимул за въвеждането на все по-активно изпълнение на европейските правила за добро демократично местно самоуправление. Това може да стане чрез постоянно подобряване на качеството на предлаганите услуги от общините, ангажиране на населението в обществения живот и провеждането на политики, съответстващи на очакванията на хората.“ Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова във видеообръщение към участниците във форума.

„Министерство на регионалното развитие и благоустройството, съвместно с Националното сдружение на общините в Република България, ще продължим да работим по-ефективно, за по-ефективно управление на публичните средства, чрез гражданско участие, откритост и прозрачност“, добави министърът.

Отличените общини в приключилата трета процедура са: Банско, Бяла Слатина, Враца, Вълчи дол, Габрово, Горна Оряховица, Димитровград, Добрич, Долна баня, Кнежа, Ловеч, Павликени, Петрич, Поморие, Свищов, Столична, Троян, Търговище. Наградите връчи заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. На церемонията беше и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов.

Етикетът се присъжда на общини, които успешно прилагат дванадесеттепринципа за добро управление на местно ниво. Той и е основен елемент от прилагането на Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво, приета и прилагана от Съвета на Европа. Призът е морална награда, символ на престиж и стимул за общините да подобряват своето управление в услуга на гражданите. Главната цел на инициативата е да се насърчават усилията на местните власти за формиране и прилагане на по-ефективни политики, насочени към силно и жизнено местно самоуправление.

България е първата държава-членка на Съвета на Европа (а не на Европейския съюз), която през 2010 г. получи акредитация от СЕ да присъжда на свои общини Етикет за иновации и добро управление на местно ниво. Досега успешно са проведени две процедури по присъждането на европейския приз у нас – през 2011 и през 2013 г. Третата процедура стартира в началото на 2014 г.

 

Източник: kmeta.bg

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Коледен базар в Ловеч

Длъжността „Държавен експерт“ ще се заема само от служители в специализираната администрация

Обявен прием на проекти за финансиране по НПЗХУ

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

Нова лаборатория за образна диагностика заработи в МБАЛ-Хасково

Програмата „Развитие на човешките ресурси“ стартира с няколко програми

ПОСЛЕДНИ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Обявен прием на проекти за финансиране по НПЗХУ

Категории