Учениците ще учат на таблет уроците си до 2 години

Уроците в училище може да минат на таблети в рамките на 2 години, съгласно Плана за внедряване на информационните и комуникационни технологии в образованието и науката на МОН. Планът предвижда образованието и науката да се „отворят към мобилни устройства“ до 2017 г.
Амбицията на документа е да се осигури равен достъп на учениците до качествено образование, като така се обхванат и тези в изолирани райони. Това на практика означава, че учебниците ще могат да са в електронен вариант. Национална електронна платформа ще позволи видеообучение и телеконференции и развойна дейност. Ученическите раници в следствие на интерактивното нововъведение значително трябва да олекнат, както и документите на хартия в образователната система трябва да намалеят.
Подобни схеми от години работят в много от европейските държави. Отличници са скандинавците, но преди две години дори съседна Турция поръча учебни устройства за децата в прогимназиалния и гимназиалния клас. Те поддържат специални ограничения – на тях не може да се инсталират игри или социални мрежи, които разсейват учениците.
Макар все още да не е ясно кои децата ще бъдат оборудвани с хай-тек приспособленията, министър Тодор Танев нееднократно е давал заявка, че желае с предимство да се ползват учениците от най-бедния и изостанал район у нас – Северозапада.
Сред останалите планове на министерството са да бъде осигурен високоскоростен интернет дори в населените места, където до момента не е стигнала световната мрежа. В това отношение България е сред отличниците – над половината от учебните заведения се радват на добра връзка. Амбициите на екипа на Танев са постепенно малчуганите да се възползват от разработени електронни интерактивни уроци, които се възприемат по-бързо.
Предвижда се да се създадат и образователни приложения и игри от ученици и студенти чрез конкурси.

 

Източник: Агенция Кросс

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории