Тази година се навършват 20 години от създването на Съвета на децата към Държавна агенция за закрила на детето. По този повод се проведе и тържествено заседание,  на което присъстваха председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Теодора Иванова заедно с министъра на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова и министъра на младежта и спорта доц. д-р Димитър Илиев.

В събитието се включиха и министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, Деница Сачева, председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в 49-тото НС, Небие Кабак, председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в 49-тото НС и народният представител Христо Петров. Гости на децата са били също и председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, както и Ева Жечева, директор на дирекция „Права на детето“ към Омбудсмана на Република България. Приветствие към децата отправи и Кристина Де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

„За мен и екипа ми Съвета на децата към председателя на ДАЗД е един от основните ни приоритети. Почти целият ми професионален път е свързан с работата за и с деца. Знам колко ценно е да можем истински да чуваме децата, да печелим доверието им, така че винаги да сме заедно с тях. Ролята на националния детски консултативен орган е изключително важна. Горда съм, че членовете на Съвета са толкова умни, креативни, интелигентни, емпатични и представят гласа на българските деца достойно на международни и национални форуми от най-високо ниво. Крайно необходимо е всички да чуваме този глас, защото само заедно с децата ще изградим по-добрия утрешен ден за всички ни“, казва д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД при откриването на заседанието.

Членовете на Съвета на децата представиха дейността на детския консултативен орган,  разказаха за заседанията му, както и за темите, които ги вълнуват. Споделиха и мнението и опита си, придобит от участията им в различни събития и най-вече – каква е мотивацията им да бъдат представители на единствения детски национален консултативен орган.

По думите им Съветът на децата е важен, за да има и свят на децата. Такъв, в който детският глас бива чут. Важен е, защото той е единственият инструмент, чрез който институциите се вслушват в думите и исканията на децата, според тях.

Министрите, народните представители и останалите гости се върнаха в своите детски години, за да отговорят на въпросите на децата – какви ученици и тинейджъри са били и какво се е променило от тяхното детство до сега.

По повод 20-годишния юбилей на националния детски консултативен орган, децата подготвиха послание, което отправиха към всички възрастни.

„Искаме всички деца да имаме шанс за развитие, да посещаваме училище, да имаме достъп до медицински услуги, да имаме възможност за пълноценно свободно време и спорт, да сбъдваме мечтите си, да знаем, че възрастните имат доверие в нас.

Не ни се сърдете – и вие сте били деца. Подкрепяйте ни, за да бъдем открити с вас и отговорни, да бъдем ученолюбиви и успешни! Дайте ни примера, който трябва да имаме – да уважаваме всеки човек, да помагаме на по-слабия, да печелим честно, и бъдете сигурни, че ще бъдем по-доброто „утре“, казват децата в своето послание.

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

Коледен базар в Ловеч

Дневен център за възрастни с ментални увреждания „Света Марина” навърши 14 години

Годишен доклад на Омбудсмана на Република България

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Нова лаборатория за образна диагностика заработи в МБАЛ-Хасково

ПОСЛЕДНИ

МТСП ще разработи дигитална платформа за превод от и на български жестов език

Българин завоюва златен медал на Световното първенство по лека атлетика за спортисти с интелектуални увреждания

Конференция „Българският жестов език не е за изпускане“

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Категории