Само за един месец в страната са сключени 20 788 договора. Това обяви в Сливен вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Контрактите са сключени от общо 240 работодатели в селското стопанство. Те са основно за бране на праскови, сливи, арония, домати и други.

Ако не бяхме въвели еднодневните договори, тази работа пак щеше да бъде свършена, но в сивия сектор и държавата да губи, подчерта вицепремиерът. Той съобщи, че област Сливен е на второ място в страната по сключени договори от работодателите с работниците за по един ден. Общо 18 работодатели в селското стопанство от сливенско вече използват подобни контракти за наемане на работници.

Има 8 области в страната обаче, където няма сключен нито един еднодневен трудов договор, заяви Ивайло Калфин. Той подчерта, че в тези области има развито земеделие, а по-скоро в някои от тях няма развита промишленост. Сред тях са области в Северозападна България като Видин и Враца, заедно с Кюстендил, Велико Търново и други. Социалният министър съобщи, че именно затова Инспекцията по труда ще извърши проверки във въпросните осем области, за да се изясни каква е реалната ситуация там.

 

Източник: standartnews.com

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Коледен базар в Ловеч

Кризисен център за хора, преживели домашно насилие отваря врати в Горна Оряховица

Гинка ЧАВДАРОВА: Трябва да разплатим 3 млрд. лв., а кабинетът е оглушал

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

Нова лаборатория за образна диагностика заработи в МБАЛ-Хасково

Програмата „Развитие на човешките ресурси“ стартира с няколко програми

ПОСЛЕДНИ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Обявен прием на проекти за финансиране по НПЗХУ

Категории