Стартира турнето „Пеем и танцуваме, за да не плачем” – 2014

Политиката на Министерството на труда и социалната политика за осигуряване на подкрепа на децата и семействата е ориентирана към въвеждането на нов подход в грижите за децата, насочен към превенция, ранна интервенция, подкрепа на семействата и осигуряването на семейна или близка до семейната среда за всяко дете. Това каза на 3 юни 2014 г. на пресконференция заместник-министър Лазар Лазаров. Заедно със заместник-министъра на културата Васил Василев той даде старт на турнето „Пеем и танцуваме, за да не плачем” – 2014 година, организирано от сдружение „Петлите”, гр. Бургас. Инициативата е под патронажа на министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов и министъра на културата Петър Стоянович.

„Закрилата на децата и гарантирането на техните права е ключов приоритет в дейността на МТСП”, подчерта заместник-министър Лазаров. „В рамките на процеса на деинституционализация се наблюдава постоянно нарастване на броя на социалните услуги, предоставяни в общността за деца”, допълни той. За първото четеримесечие на годината социалните услуги в общността за деца са 383. Специализираните институции за деца са намалели от 129 през 2010 г. до 103 в края на април през тази година. „Основната цел е до 2025 г. в България да няма нито една специализирана институция”, уточни Лазаров.

На пресконференцията той напомни, че Фонд „Социална закрила“ през 2014 г. е отпуснал 9 846 лв. на сдружение „Петлите“, Бургас за реализиране на проект „Пеем и танцуваме, за да не плачем“. Турнето на танцовата формация на бивши възпитаници от Дома за деца, лишени от родителска грижа „Александър Коджакафалията” ще продължи до 21 ноември 2014 г. Спектакълът ще бъде представен в Бургас, Созопол, Несебър, Приморско, Ахтопол, Плевен, София, Пловдив, Хасково и Стара Загора. Целта на проекта е да привлече общественото внимание към таланта и социалната интеграция на децата, лишени от родителска грижа и превенцията на изоставянето на деца.

 

Източник: МТСП

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории