Президентът Росен Плевнелиев беше удостоен в Сараево с отличието „Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа” за 2015 година. Най-голямата европейска регионална награда българският държавен глава получи за своите „изключителни заслуги за стабилизиране и подобряване на отношенията между европейските държави и особено между съседите на Балканите“.
Международното регионално жури в Босна и Херцеговина връчва престижната награда на личности, които са допринесли за развитието както на своята държава, така и на региона на Югоизточна и Централна Европа. Сред досегашните носители на наградата са президентът на Полша Бронислав Коморовски, президентът на Черна Гора Филип Вуянович и президентът на Хърватия (2010-2015 г.) Иво Йосипович.
Росен Плевнелиев е носител и на редица други международни признания. През юни тази година президентът на Португалия Анибал Каваку Силва отличи българския си колега с орден Ordem do Infante D. Henrique с огърлиe – най-висшето отличие на Португалската република за цивилни лица. Росен Плевнелиев е носител и на най-висшето държавно отличие на Полша – орден „Бял орел“.
В последната година българският държавен глава беше удостоен и с международни награди като признание за работата му за развитието на регионалното сътрудничество. През март в Австрия Росен Плевнелиев беше отличен с награда “ERI prix” на Провинция Долна Австрия и Дунавския университет Кремс за заслуги към съхранението на многообразието и равнопоставеността на регионите по пътя към обединена Европа. Останалите отличени с тази награда са Жан-Клод Юнкер, Едмунд Щойбер – министър-председател на Бавария (1993-2007 г.), Вацлав Клаус – президент на Чешката Република (2003-2013 г.), Микулаш Дзуринда – министър-председател (1998-2006 г.).
Плевнелиев беше удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на университета „Сункюнкуан“ в Сеул по време на посещението си в Република Корея, а в Азербайджан през април стана носител на международната награда „Низами Ганджеви“ за принос в областта на междукултурното разбирателство, толерантността и уважение към световното културно многообразие.

 

Източник: Агенция Фокус

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Коледен базар в Ловеч

Кризисен център за хора, преживели домашно насилие отваря врати в Горна Оряховица

Гинка ЧАВДАРОВА: Трябва да разплатим 3 млрд. лв., а кабинетът е оглушал

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

Нова лаборатория за образна диагностика заработи в МБАЛ-Хасково

ПОСЛЕДНИ

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Категории