През 2023 г. Женското благотворително дружество „Майчина грижа“ (ЖБД „Майчина грижа“) продължава инициативата си „За качествено здраве на село“ наречена още „Мобилен доктор“. Идеята на дамите ЖБД е да осигурят медицински прегледи на възрастните хора в 22 кметства и кметски наместничества със 128 населени места в община Габрово. На тези места няма здравна служба и няма график за посещение на медицински персонал, обясни Стефка Василева, председател на ЖБД „Майчина грижа“.

Проектът се осъществява от екип на Диагностично-медицински център 1 – Габрово, който включва кардиолог, невролог и две медицински сестри. Дейностите предвиждат преглед от кардиолог, преглед от невролог, електрокардиограма, изследване на кръвна захар, липиден профил и изследване на урина.

„Искахме да видим каква сума ще ни бъде необходима за здравните услуги, за да продължим и тази година. Получихме финансова подкрепа от Община Габрово, за което сме признателни. Смятам, че медицинските грижи за хората по селата трябва да се превърнат в държавна политика“, каза Василева. По думите й жителите на селата са щастливи и благодарни за посещенията от медиците. Тази година всички средства събрани от инициативите на ЖБД „Майчина грижа“ ще се заделят за проекта „Мобилен доктор“.

От дружеството през 2022 г. са извършили прегледи в селата Дебел дял, Стоевци, Новаковци и Гергини. През 2023 г. прегледите продължават като в началото на годината „Мобилен доктор“ посети селата Поповци и Драгановци.

За набиране на необходимите средства за извършване на медицински прегледи във всички населени места в Община Габрово, дружеството ще разчита на дарители. Желаещите да дарят средства могат да го направят по сметка, публикувана на Фейсбук страницата на „Майчина грижа“.

От Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ – Габрово информираха, че към инициативата „Мобилен доктор“ има интерес вече и от съседни общини, което е знак за актуалността на въпроса за здравните грижи за хората по селата. Признателността за грижата от възрастните хора в габровските села е сила, мотивация и висока оценка за усилията на дружеството, затова енергията ще бъде насочена към тази идея.

Източник: Община Габрово