dr ivanovПроф. д-р Петър Иванов е роден през 1946 г. в Русе. Завършил е средното и висшето си образование в България. Един от основателите и първи ръководител на катедрите по психология във Великотърновския университет и Варненския свободен университет. Преподавал е психология и в Русенския университет. Автор е на ръководства по психотерапия, психоанализа и приложна социална психология. В момента е директор на Демографския институт към Българската академия на науките и изкуствата.

 

– Проф. Иванов, наскоро проучване показа, че всяка пета българка е готова да роди и да отгледа детето си без мъж до себе си. Така мислят предимно жените на възраст между 36 и 43 години, чийто стандарт на живот е над средния за страната. Какво според вас е обяснението за това?
– Не може да се намери универсално обяснение на факта, че всяка пета българка не иска да се омъжва и желае да отгледа детето си сама. Причините могат да са различни. В единия случай те може да са чисто лични, когато жената в продължение на години не е срещнала търсения от нея партньор. Втората според мен е в това, че много млади българки поставят на първо място кариерата си пред създаването на семейство и отглеждането на дете. И когато постигнат желания от тях професионален успех, се решават да родят, макар и да нямат партньор до себе си. Бих казал, че това се смята дори за модерно. А може би има и такива жени, които са притеснени във финансово отношение и нямат възможност да създадат семейство със собствен дом и съответните условия. Затова предпочитат да родят и да живеят при майка си и баща си, където имат поне сигурен покрив над главата.
– Колко души у нас отглеждат децата си без брачен партньор и колко са семействата без брак?
– В средата на 80-те години хората, които са отглеждали деца без брачен партньор, са били към 4700. През 2011 г. данните от преброяването на Нацио­налния статистически институт (НСИ) сочат, че броят им е нараснал на 56 963, тоест за около три десетилетия има едно увеличение от 12 пъти. Това го няма никъде другаде по света. През февруари 2012 г. семействата без брак в България са били 289 893. Те са 13,7 процента от всички в страната и в тях живеят 889 000 души. Не е ясно каква част от хората, декларирали, че са самотни родители, реално са такива. Възможно е да са го направили, за да получават социални помощи. Този начин на съжителство без брачен договор се прилага в една друга общност и е инструмент за източване на социалната система на България. Партньорът не се обявява, за да получава жената помощ като самотна майка и заедно с другите помощи за деца се образува един доста приличен за нашите условия доход.
– Мотивът само социален ли е?
– Въпросът е двойнствен и касае две различни социални групи – едната на българите, част от които предпочитат да съжителстват без подпис. Това обикновено са заможни млади хора или такива с добри доходи. Те предпочитат да живеят без брачен договор и смятат това дори за модерно. Другата група са ромите. При тях има съвсем различна социална реалност. Изключително голяма част от циганските майки се водят самотни. Те живеят по този начин, за да източват социалната система, а тези пари са на всички български данъкоплатци. От гледна точка на социалната система въпросът за фиктивните самотни майки според мен е изключително важен и с огромна стойност по отношение на държавния бюджет. По наши данни за 55% от новородените у нас през 2014 г. българският език не е майчин. А разводите? Всеки втори брак в България се разтрогва след първите 10 години. Според мен всичко в нашата социална схема се изкривява, даже и в тази сфера има деформации. Може би живеещите без брачен договор изглеждат в собствените си очи като по-модерно, по-свободно семейство. В случай на раздяла на тях не им се налага да разпределят семейното имущество за разлика от тези, които сключват брак.
– Ако статистиката е вярна, е тревожно, че повече от половината от новородените нямат за майчин език българския.
– Този въпрос трябва да бъде свързан със семейното планиране, както е в целия свят, както е в мощни икономически държави като Китай. Се­­мей­ното планиране не е приказка с расистки елементи, както се мисли в България. Ако едно се­­мейство няма възможност да отглежда децата си в прилични условия, как може да има 25 деца, какъвто случай има в България? Те на какво са обречени? Социалната система донякъде им помага, но тя не може да им помага в образованието, във възпитанието. Не може една майка да не знае да брои до 10, а да има 11 деца!
– Какъв единен модел на семейно планиране трябва да има у нас, така че да се поощрят българите да раждат?
– Според мен правилата у нас за семейното планиране трябва да бъдат такива, че да се дават пари за първото и второто дете, но за третото, четвъртото и т.н. – нито лев. Има държави като Сингапур например, където въобще няма социални помощи, а това е една от най-проспериращите държави. По данни на НСИ ромите у нас са 320 хиляди и дори намалявали, според Евростат – между 700 и 800 хиляди, а според Демографския институт на БАНИ и някои ромски лидери са над 1 300 000. В България има 2000 цигански гета. Най-го­лямото е в квартал „Из­­ток” в Пловдив, където живеят 85 хиляди души, в „Сто­липиново” са 60 хиляди, в пазарджишкия „Токайто” – 60-70 хиляди. Само в тези три гета циганите са над 200 хиляди. Виждаме колко побоища над деца стават там. Последният случай с момиченцето Станка от варненската ромска махала „Максуда” е драматичен. Да не говорим пък за кръвосмешението в тази общност, което е върхът на айсберга.
– Според вас какво трябва да се направи?
– Никакви помощи след второто дете! Ако искаш да имаш повече, то нека да ги отглеждаш без стимул от държавата. И още – спазване на закона, за да няма кражби. Може да се помисли да речем, и за по-либерализирана система за носене на огнестрелно оръжие. И друг път съм казвал, че от новородените 63 хиляди деца в България през 2014 г. 3000 са изоставени , 4000 са с малформации, 7000 са недоносени, с астма и диабет са 10 000.
– А какви са тенденциите на миграция? Твърди се, че напоследък все повече млади хора, заминали да учат в чужбина, се връщат обратно в България.
– Това не е вярно, защото всяка година 22 000 българи напускат страната ни. Има и социологически изследвания, според които 90% от завършващите средно образование у нас искат да напуснат родината.

 

Източник: Монитор

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Коледен базар в Ловеч

Кризисен център за хора, преживели домашно насилие отваря врати в Горна Оряховица

Гинка ЧАВДАРОВА: Трябва да разплатим 3 млрд. лв., а кабинетът е оглушал

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

Нова лаборатория за образна диагностика заработи в МБАЛ-Хасково

Програмата „Развитие на човешките ресурси“ стартира с няколко програми

ПОСЛЕДНИ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Обявен прием на проекти за финансиране по НПЗХУ

Категории