България е 24-та в ЕС по усвояване на европейски пари

България трайно се представя зле в усвояването на европейските средства. По разплатени пари страната ни е едва на 24-то място от 28-те членки на Европейския съюз. Това сочи статистика за програмния период 2007-2013 г., представена вчера от вицепремиера по еврофондовете Илияна Цанова. По този показател сме равни с Италия, а след нас остават само Словакия, Румъния и Хърватска. Данните са притеснителни, тъй като близо 3/4 от публичните инвестиции в България идват именно от европейските фондове. Делът на тези пари е 72%, останалото са бюджетни средства. Така, при намалелите и частни, и държавни инвестиции, вместо да бъде безупречна в спазването на процедурите, България не може да усвои полагаемите й се еврофондове.
На европари най-малко разчитат най-развитите икономики. В Германия процентът им в публичните разходи е едва 4, в Белгия, Швеция и Австрия по 2, в Ирландия, Холандия и Дания е 1, а в Люксембург – 0. Висок процент на финансиране на публичните разходи със средства от ЕС имат Унгария, Литва и Словакия – съответно 75, 80 и 85 на сто. Към 15 август усвояването на общия бюджет по европрограмите в България е около 52% от над 8 млрд. евро. Според правилото за изразходване на средствата след 2013 г. до края на тази година трябва да похарчим още 1.333 млрд. евро, а до края на 2015 г. – още 2.241 млрд. евро.
Освен малкия процент разплатени европейски средства страната ни губи и заради блокирани програми и проекти, слаб административен капацитет, забавени строителни разрешения и отчуждителни процедури. В резултат е сериозен рискът от загуба на значителни средства, каза вицепремиерът Илияна Цанова. Тя предупреди, че до края на тази година може да бъдат загубени близо 193 млн. евро.
„Най-сериозни проблеми има в „Околна среда“ и в Програмата за развитие на селските райони“, каза тя. В същото време програми, по които не е изчислена вероятност от загуба, също имат проблеми. 6 проекта в програма „Транспорт“ например са рискови. Сред тях са строителството на жп отсечки и на участъци от магистралите „Струма“ и „Марица“. Илияна Цанова е оптимист само за изцяло спряната от Брюксел програма „Околна среда“. Не толкова оптимистично гледа на ситуацията с Програмата за развитие на селските райони земеделският министър Васил Грудев. „Изоставаме стремглаво. Девет месеца работата е била спряна. Категорично е, че ще има загуба – между 53 млн. и 93 млн. евро. За втори път заради липсата на време властта прибягва до решение за покупка на пожарни. Първият подобен проект беше по линия на спряната в момента програма „Околна среда“ на стойност 97.66 млн. лв. за 274 специализирани автомобила. Според нея се работи за евентуално размразяване на плащанията през октомври. Можем само да се стараем да я минимизираме. Като не се върти колелото, настава пълна катастрофа в системата“, каза той. Според Грудев е имало неразпределени за работа между експертите проекти за 130 млн. евро.
Едната от най-важните задачи, която Грудев си постави за решаване на проблемите с европейското финансиране за сектора, е през октомври България да има сертифициращ орган, който да одобри 1.650 млрд. евро по директните плащания на площ. Възмутително е година и половина държавата да не може да реши проблема, допълни той. Ако тези плащания не бъдат сертифицирани, те ще останат да тежат на държавния бюджет.
Близо 3/4 от проблемите (74%) се дължат на обществените поръчки, показва още анализът на изпълнението на европрограмите. В отговор на въпрос кой ще понесе отговорността за тези провали и за евентуални наказания на висши или редови чиновници, които работят по европейските проекти и взимат по-високи заплати от други в държавния сектор, Илияна Цанова увери:  „Оставките не са решение. За първи път управляваме оперативни програми – това са грешки на растежа. Реваншизъм не е нужен. Но където има злоупотреби, ще има и наказания“.
Един от примерите за мерките, които се предприемат за намаляване на загубите и за спасяване на част от парите в риск, е проект за нови пожарни за МВР за 38.8 млн. евро по програма „Регионално развитие“. Към този проект ще бъдат насочени средства от други, които нямат шанс да се изпълнят в срок. На въпрос на в. „Сега“ защо именно пожарни, а не например линейки, зам.-министърът на регионалното развитие Йорданка Чобанова отговори, че проектът е подготвян от една година заедно с други резервни.
„В управляващия орган имаше истински брейнсторминг какви проекти да изберем. Преценихме, че ЕК ще може да одобри такъв проект. Но има нужди и в други сектори, като автомобили в социалния патронаж“, допълни Чобанова.
Ключовете на първите 67 от тях бяха връчени на пожарните служби от вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев и екоминистър Искра Михайлова през февруари. Проектът беше подготвен от предшественичката на Михайлова – Нона Караджова, в правителството на Бойко Борисов.
Мотивът за това проектът да мине по линия на околната среда беше, че е нужна нова и високопроходима техника, най-вече за борба с горските пожари. Въпреки първоначалното одобрение на Брюксел, впоследствие се оказа, че има проблем с прехвърлянето на парите от ВиК сектора към подобни „спешни“ проекти.

 

Източник: pariteni.bg

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Публикуван за обществено обсъждане е проект на Закон за българския жестов език

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории