В навечерието на 24-ти май раздадоха награди „Варна“

Голямата награда „Варна” , 10 награди „Варна” на дейци на културата и творчески формации, 9 награди „Варна” в системата на предучилищното и училищно образование и 6 награди „Варна” в сферата на науката и висшето образование, както и почетните знаци за заслуги към Варна раздадоха в навечерието на 24-ти май кметът Иван Портних и председателят на ОбС Иван Луков.

Носител на голямата награда „Варна“ е пианистът Людмил Ангелов. Отличието се присъжда за цялостното му творчество и изключителния принос за музикалната култура на града.

В областта на културата отличените са:

В категория „Литература“ – Валерий Пощаров – за написване и издаване на монография, посветена на творчеството на Христо Каварналиев, и преводачът Станчо Станев – за художествен превод от китайски на български език и принос към духовното развитие на града ни.

В категория „Изобразителното изкуство“ – Васил Василев – за утвърждаване на високи художествени стойности в съвременната българска живопис.

В категорията „Театър“ – екипът на Държавен куклен театър, реализирал спектакъла „Мълчаливи предания“ с режисьор Боян Иванов, и екипът на Драматичния театър за спектакъла „Свекърва“ с Стоян Радев – Ге.К.

В категория „Музика“ – композиторът Атанас Илиев- за съхраняването и пропагандирането на фолклорното богатство на варненския край, и Хорът на варненските момчета и младежи при хорова школа „Морски звуци“ – Община Варна, с диригент Дарина Кроснева-Стаменова – за значими творчески постижения в областта на хоровото изкуство.

В категория „Танц“ – екипът на Държавна опера – ТМПЦ Варна, реализирал балетния спектакъл „Carmen Dance“, либрето и хореография на Сергей Бобров, с участието на симфоничния оркестър, хора и солисти.

В категория „Кино“ – екипът на РТВЦ – Варна към БНТ – за създаването на документалния филм „Тайните на варненското злато – култура или цивилизация“.

В категория „Журналистика“ – колективна награда за предаването „Спорт плюс“ за реален принос в културния живот на града с автор и водещ Румен Генов.

В сферата на културата и висшето образование:

В категория „Хуманитарни науки“ – индивидуална награда – проф. д-р Жанета Георгиева – за изключителния й принос и отдаденост в изграждане на Онкологичния лъчетерапевтичен център и откриване на Център за транслационна медицина и клетъчна терапия в УМБАЛ „Света Марина“ ЕАД – Варна.

Колективната награда е за научен колектив с председател на методическия съвет на проекта доц. д-р Райна Стойнешка – за научноизследователската работа по проекта „Време: Варна“ по методика, разработена от социолога Илко Тодоров.

В категория „Природни науки“ – колективна награда за научен колектив с ръководител проф. д-р инж. Атанас Палазов – за научното постижение по проект „Подводно археологическо наследство в западната част на Черноморския шелф – ХЕРАС“.э

В категория „Обществени науки“ – индивидуална награда е за проф. д.ю.н. Орлин Борисов – за издаване на монографията “Международноправен режим на Черно море“, а колективната награда е за научен колектив с ръководител капитан I ранг, доц. д-р Калин Калинов – за разработване на проекта „Възможности за развитие на системата за морско образование“.

В категория „Технически науки“ колективна награда за научния колектив с ръководител доц. д-р Пейчо Калоянчев – за изпълнение на проектоконструкторската разработка „Полигон за практическо обучение по борба с корабните пожари“.

В системата на предучилищното и училищното образование:

„Ученик на годината” в областта на общообразователната подготовка – Станислав Щерев – ученик от ХII клас в МГ „Д-р Петър Берон“, носител на златен медал от Международното състезание на отбори по физика „Romanian Master of Physics“ в Букурещ, Румъния, носител на бронзов медал от Международната олимпиада по физика в Астана, Казахстан, и за изключителните му успехи в международни и национални състезания по физика, астрономия, математика и математическа лингвистика.

„Ученик на годината” в областта на професионалната подготовка – Душко Благовестов – ученик от ХII клас в СУ „Георги Бенковски“, състезател по бокс – удостоен със званието „Спортист на Варна“ за 2014 г.; носител на сребърен медал в категория до 56 кг на Младежките олимпийски игри в Нанджин, носител на бронзов медал на Световното първенство за младежи в София и на златен медал при младежите и на златен медал при мъжете в категория до 56 кг на държавните първенства за 2014 г.

„Учител на годината” в областта на предучилищното образование – Даниела Попова – старши учител по музика в ОДЗ №1 „Маргаритка“ – за достойния й принос в развитието на педагогическата наука в предучилищното образование чрез въвеждане на новаторски практики в музикалното обучение на децата.

„Учител на годината” в областта на основното образование – Радка Петрова – учител по изобразително изкуство в Частното основно училище „Малкият принц“ – за създаването и утвърждаването на варненска школа по изобразително изкуство; за успешната подготовка на ученици за участия в конкурси и изложби по изобразително изкуство през 2014 и 2015 г., както и в международни проекти.

„Учител на годината” в областта на средното образование – Юлия Димитрова – старши учител по информатика и информационни технологии в МГ „Д-р Петър Берон“ – за успешната подготовка на ученици – медалисти в Международното състезание „Romanian Master of Informatics“ в Букурещ, Румъния, както и на национални състезания по програмиране и други състезания по информатика през 2014 – 2015 г.

„Учител на годината” в областта на професионалната подготовка – Антоанета Миланова Драганова – учител по професионална подготовка в Спортното училище „Георги Бенковски“ и участник в международни конференции с доклади, свързани с професионалната й реализация; активен доброволец, специалист по първа психологична помощ; участвала в спасителните акции при атентата в Сарафово, при оказване на подкрепа на пострадалите в кв. „Аспарухово“ и при приема на бежанци на Пристанище Варна през 2014 г.

„Колектив на годината” в областта на предучилищното образование – ОДЗ №4 „Чайка“ с директор Невена Господинова – за реализацията на изключителния творчески потенциал на колектива, за активността и резултатите в реализирането на образователните и възпитателни цели, задачи и дейности, за активното участие и иницииране на прояви от местно, национално и международно равнище.

„Колектив на годината” в областта на основното училищно образование и обслужващите звена – НАОП „Николай Коперник“ с директор Свежина Димитрова – за високия професионализъм и всеотдаен труд на учителите и учениците, които със своята работа допринасят изключително много за поддържане на високо качество на българското астрономическо и физично образование; за разширяване на възможностите за нови наблюдателни и образователни технологии с много новаторски техники и образователни похвати и чрез участия в национални и международни олимпиади.

„Колектив на годината” в областта на средното училищно образование и обслужващите звена – СОУ „Пейо Яворов“ с директор Даринка Божинова – за високия професионализъм и всеотдаен труд на учителите и учениците, които със своята работа допринасят за постигане на отлични резултати в областта на природозащитното образование, както и в областта на международното сътрудничество чрез осъществяването на множество европейски проекти, даващи възможност на младите хора да осъществяват международни визити, работейки по общи теми като: „Превенция на младежката агресия“, „Тийнейджърите през XXI век между трудностите и надеждите“ и др. Училището си партнира с 39 училища от 18 европейски държави.

Почетен знак „За заслуги към Варна” – златен – проф. д-р Красимир Иванов – ректор на Медицинския университет – за изключителни заслуги към развитието на град Варна в сферата на науката и медицината.

Почетен знак “За заслуги към Варна“ – сребърен – Снежанка Пенева – учредител на школата по синхронно плуване и основател на първия по рода си в Европа Воден театър – за цялостно творчество и ярки спортни, художествени и педагогически постижения в областта на художествения танц.

Грамоти получиха Симона Шангова, Пламена Нанкова и Кристина Филипова – студенти от специалност “Право“ във ВСУ “Черноризец Храбър“ – за завоюваното първо място в отборното класиране на Националното състезание за решаване на казуси по гражданско и търговско право.

„Честито на всички наградени! Благодаря Ви за усилията, които полагате за развитието на науката, културата, изкуството, образованието и спорта във Варна! Гордеем се с Вашите успехи и се радвам, че всяка година наградите намират своите достойни притежатели. Варна е богата със своите успели и талантливи хора!

Прекрасна е традицията тези отличия да бъдат връчвани в навечерието на най-големия празник на духовността, на българската култура и книжовност – 24-ти май! Нека заедно се включим в традиционното шествие, което започва в 10 ч., а в 13 ч. да видим ветроходния Парад на буквите под ветрила!“, обърна се на финала към наградените кметът на морската столица Иван Портних.

 

Източник: Община Варна

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории