243 млн. души в света вземат наркотици

Всеки двадесети в света приема забранени наркотични вещества. Това прави около 243 млн. души или 5% от населението на земята. Броят на употребяващите наркотици остава непроменен от 2012 насам, показа световният доклад на Службата на ООН за борба с наркотиците и престъпността.
На 26 юни се отбеляза Световният ден срещу злоупотребата с наркотици в календара на ООН. Обнадеждаващи са данните за употребата на канабис – според доклада, представен във Виена, глобално се отчита спад. Единствено в Съединените американски щати е нараснала значително. Спад в интереса се отбелязва към екстази и LSD. Докладът съобщава още за 200 000 души, станали жертва на злоупотреба със субстанции през 2012-а година.

Расте продукцията на опиати. В Афганистан, който е водещ производител на опиум, в периода 2012-2013-а година обработваемата площ е нараснала от 154 000 на 209 000 хектара. Продукцията, както и употребата на кокаин, обаче, са спаднали. Тенденцията в някои европейски страни, САЩ и Океания е на преминаване от прием на хероин към фармацевтични и синтетични опиати. Конфискуваните количества метамфетамини са се удвоили от 2010-а до 2012-а.

Директорът на Службата на ООН за борба с наркотиците и престъпността Юрий Федотов призова за разширяване на достъпността до контролирани субстанции за медицински цели и намаляване на забранената употреба.

Гърция пък е една от водещите страни в Европа по употреба на наркотици. Гръцкият пазар е залят от кокаин и други наркотици. В кампанията срещу дрогата се включиха и наркозависими, които са успели да се спасят от порока.

Последните години гръцките наркомани употребяват смъртоносното вещество „кокаин на бедните“, според изследване на Центъра за лечение на зависимостите. Този наркотик е евтин и отражението върху организма е жестоко. Зависимите имат мозъчни и органични увреждания.

От няколко години в полицията рязко се увеличиха оплакванията на млади момичета, че в нощните клубове в питието се поставя „наркотик за изнасилване“. Жертвите нямат спомен от последните няколко часа.

Въпреки кризата, държавата отпуска средства за откриване на нови центрове за лекуване на наркомани. В Гърция има много неправителствени организации, които засилиха дейността си сред учениците с различни кампании, с които ги предупреждават за тежките последици от наркоманията.

„Убива първата доза“, споделят бивши наркомани, които също участват в кампаниите срещу пристрастяването към наркотици.

 

Източник: blitz.bg

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

Нов център за възрастни хора с деменция в Мамарчево

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории