25% от българите готови да тръгнат на бой за родината

Само една четвърт от българите (25%) заявяват, че биха грабнали оръжие, за да се сражават за родината си, сочат резултатите от международно сравнително изследване на УИН/“Галъп интернешнънъл“, проведено в 64 страни от целия свят. Почти половината от нашите сънародници пък (47%), са категорично на обратната позиция.

Като цяло, средно 61% от анкетираните от 64 страни в целия свят са готови да се сражават за страната си, а едва 27% не биха го направили. Правят впечатление обаче значителните различия по региони. Така например готовността да се сражаваш за родината е най-висока в региона на Близкия изток и Северна Африка (83%), а най-ниска тя е в Западна Европа (25%).

Най-голяма готовност да се сражават за родината изразяват мароканците – цели 94% от анкетираните са посочили, че ако се наложи, веднага хващат оръжието в името на родината си. Същият процент е и при населението на малката островна държава Фиджи, която има население от едва 900 000 души. На трето място се нарежда Пакистан, където готовността за бой в името на родината са изразила 89% от анкетираните.

От всички държави, в които е проведено изследването, японците проявяват най-слабо изразена готовност да се сражават за своята страна – само 11%. Много сходни са и резултатите от Холандия и Германия, където съответно само 15% и 18% от населението са готови да защитават своята страна.

Що се отнася до горещата точка в момента – Украйна, 62% от украинците изразяват готовност да защитават своята страна. В Русия този процент е малко по-малък – 59%. За сравнение едва 44% от жителите на САЩ са готови да грабнат оръжие.

От нашите съседи най-голяма готовност за бой в името на родината има при турците – 73% от всички анкетирани. Следват гърците с 54%, сърбите с 46%, македонците и румънците с 38%.

Различия в нагласите се наблюдават и при различните демографски групи, отчитат още авторите на изследването. По-голямата част (52%) от анкетираните жени по целия свят, заявяват, че са готови да се сражават, а при мъжете този дял достига до 67%.

Най-голяма готовност да хванат оръжие проявяват лица на възраст между 18 и 34 години – 66%. От различните вероизповедания обхванати в проучването, мюсюлманите изглеждат най-склонни да воюват за своята страна – 78%.

 

Източник: dnes.bg

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории