Приемни семейства спасяват по 3 деца на ден

Приемни семейства спасяват средно по 3 деца в риск всеки ден. През първото полугодие на годината при приемни родителите са били настанени 642 хлапета. Това са изоставени бебета, деца, жертва на домашно насилие или такива, които са били отглеждани в лоши условия. „Услугата приемна грижа се предприема само когато децата не могат да бъдат настанени при близки и роднини“, уточниха от социалното министерство. В края на юни 2178 деца живеят при непознати семейства.
вместо при биологичните си родители. Броят на временните майки и татковци, съгласили се да приютят чуждо дете, е 2160. В момента 473 от тях чакат в дома им да бъде настанено хлапе. Делът на професионалните приемни семейства, т.е. на тези, които ще грижат за хлапе срещу заплащане, е 20 пъти по-голям от този на доброволните майки и татковци. „През първите 6 месеца на годината в регистъра са вписани 260 приемните семейства, 256 от които професионални“, обясниха от Агенцията за социално подпомагане (АСП). Професия приемен родител съществува от 2010 г., а за да могат кандидатите да я практикуват, е нужно обучение в центрове и фондации, доставчици на услугата.
„Интересът към приемната грижа се засили именно когато дейността се превърна в професия“, призна управителят на един от центровете за обучение Мария Иванова. За отглеждане на едно дете професионалните приемните майки и татковци получават заплата от 435 лв. Ако се грижат за двама малчугани, сумата става 493 лв. Временните родители разполагат и с месечна помощ в зависимост от възрастта на детето, която варира от 195 лв. до 227 лв. Най-много професионални временни родителите има в Шумен, Търговище, Пазарджик.
„Това са регионите, в които безработицата е най-голяма. Доста пенсионери също стават приемни родителите“, обяснява Мария Иванова. На доброволен принцип сираче са приели 102 семейства, голяма част от които живеят в София, Пловдив и Габрово. Най-често това са хора, които са решени да помогнат на изоставено дете, с чиято история са се срещнали случайно, твърдят обучители на приемни семейства.
Близо 400 малчугани с нов дом
397 деца са били осиновени у нас от началото на годината до края на юли, показват данни на Агенцията за социално подпомагане. За сравнение през същия период на миналата година броят на хлапетата, намерили нов дом, намалява с 49. В момента нови мама и татко чакат 3248 деца, 863 от които са добавени в регистъра за осиновяване през първите 7 месеца на годината. „Осиновителите имат доста изисквания към децата – искат да са малки, от български произход, а повечето деца не отговарят на тези критерии“, обясниха социални работници. Именно заради много условия, които поставят кандидатите, процедурите по осиновяване се бавят понякога с години. Междувременно броят на желаещите да приютят сираче расте. Към края на юли 1567 семейства са поискали да подслонят изоставено дете, като само от началото на годината в регистъра са вписани 557 кандидати.

 

Източник: Монитор

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Започна работа Център за деца с увреждания в Перник

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории