Разривът между бедни и богати най-голям за последните 30 години

Разликата в заплащането между богатите и бедните в най-развитите икономики на света достигна рекордни нива, сочат резултатите от проучване. В повечето от 34-те страни разликата в доходите е на най-високото си ниво от три десетилетия насам, като най-богатите 10% от населението печелят 9.6 пъти повече от 10-те най-бедни процента.
През 80-те години на миналия век съотношението бе 7 към 1, се казва в доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Неравенството сред страните-членки е най-силно изразено в Чили, Мексико, Турция, САЩ и Израел.

Средностатистическият доход на 10-те процента на върха в САЩ е 19 пъти по-голям от доходите на 10-те процента на дъното през 2013 година – това е два пъти повече от средното за Организацията. Преди 30 години най-богатите са печелили само 11 пъти повече от най-бедните в САЩ, се отбелязва в доклада. Най-малка е разликата в Дания, Словения, Словакия и Норвегия.

Разликата в доходите сред страните-членки на Организацията е още по-голяма. Например през 2012 година най-богатитя 1% е бил собственик на 18% от богатството на домакинствата, докато долните 40% са контролирали само 3%.

„Достигнали сме повратна точка. Неравенството в страните от ОИСР е най-високото откакто се води статистика. Големите разлики вредят на перспективите за растеж, затова са налице както икономически, така и социални аргументи пред правителствата, за да адресират тези проблеми. Ако неравенството не бъде адресирано, правителствата ще поставят под риск социалната структура на своите страни и ще навредят на икономическия растеж в дългосрочна перспектива”, каза генералният секретар на Организацията Ангел Гурия.

Според изследването на ОИСР, увеличаването на неравенството между 1985 и 2005 година в 19 страни-членки е намалило с 4.7 пункта кумулативния растеж между 1990 и 2010 година. Увеличаването на договорите за почасова работа и временна заетост, както и свободната практика, са важни двигатели за увеличаването на неравенството, като половината от всичките работни места, създадени в ОИСР между 1995 и 2013 година спадат към тези категории.

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

Нов център за възрастни хора с деменция в Мамарчево

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории