Близо 30% от работодателите в България са жени, става ясно от изказване на заместник-министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев, публикувано на сайта на социалното министерство. Преди дни той присъства на церемония по връчване на сертификати на завършилите първата Лидерска академия за дами, инициирана от Съвета на жените в бизнеса. По данни на Националния статистически институт през четвъртото тримесечие на 2014 г. 36 % от самостоятелно заетите са жени или 84 200 дами. В сравнение със същия период на 2013 г., техният брой нараства с 2 процентни пункта.
Безработните жени, които желаят да стартират собствен бизнес, биха могли да се включат в проекта „Подкрепа за предприемчивите българи“ по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, отбеляза заместник-министърът. Той отчете, че през изминалата година 5 404 жени успешно са завършили обучение по проекта, а за настоящата година бюджетът за реализиране на дейностите по него е в размер на 7 700 000 лева. „Жените предприемачи допринасят за икономическия растеж и по-високата заетост чрез разкриването на нови работни места. Отговорност на държавата е да създаде благоприятна бизнес среда и да направи предприемачеството привлекателна възможност и професионален избор на повече хора“, отбеляза Гълъб Донев. Според него са необходими стъпки за опростяване на административната уредба и намаляване на регулаторната тежест.
През 2014 г. заплатите са се увеличили три пъти по-малко, отколкото през предходната 2013 г., показват още данните на националната статистика. Най-ниски остават доходите на заетите в хотелиерството, администрацията и строителството – между 600 и 700 лева, а най-високи заплати взимат в сферите на далекосъобщенията, енергетиката и добивната промишленост – средно почти до 1 800 лева. В края на миналата година българинът е получавал средно по 865 лева на месец брутен доход.

 

Източник: в-к Сега

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Коледен базар в Ловеч

Кризисен център за хора, преживели домашно насилие отваря врати в Горна Оряховица

Гинка ЧАВДАРОВА: Трябва да разплатим 3 млрд. лв., а кабинетът е оглушал

ГАЛЯ ЦВЕТАНОВА, КОЯТО НИ ДАВА ФОРМУЛАТА ЗА КАЧЕСТВЕНИ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

ПОСЛЕДНИ

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Категории