На 20 ноември 2019 г. отбелязахме 30-годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето – най-значимия юридически обвързващ международен документ, утвърждаващ човешките права на всички деца. България е ратифицирала Конвенцията през 1991 г.

Редица събития, кампании и инициативи бяха посветени на годишнината. Точно 20 ноември избра ДАЗД, за да връчи отличителните знаци „Аз гарантирам щастливо детство“. Председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова откри церемонията, на която присъстваха министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и неговият екип.

Седмица по-рано ДАЗД валидира специална марка по повод годишнината на КПД – „Заедно да помагаме на децата да постигат своите мечти“.

Поводът да инициираме валидирането на марка, посветена на 30 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето, е продиктуван от това да почетем усилията на всички, които са работили 30 години за отстояване на принципите на най-ратифицирания в света документ.“ – д-р Елеонора Лилова, председател на ДАЗД.

УНИЦЕФ инициираха подписването на онлайн петиция – призив към световните лидери да се ангажират за правата на всяко дете сега и за бъдещите поколения, така че децата да ходят на училище, да са в безопасност и да достигнат пълния си потенциал.

В Европейския парламент се проведе конференция на високо равнище на 20 ноември, която беше част от честванията на 30-ата годишнина на Конвенцията. На форума са разгледани постигнатите резултати и напредъкът за изминалите три десетилетия, както и предизвикателствата пред ефективната закрила на децата в глобализирания и цифровизиран свят (конференцията може да гледате ТУК).

УНИЦЕФ лансира в глобален план и инициативата GoBlue в подкрепа правата на децата (повече информация можете да намерите ТУК). В различните държави ключови сгради са включени в инициативата, като на 20 ноември за няколко часа бяха осветени в синьо. В София това е НДК.

UNICEF Bulgaria/2019

В София се проведе национален форум „С очи за всички“, посветен на социалната интеграция на децата и младежите с увреждания. Форумът е кулминационната част на национална кампания в подкрепа на включването и овластяването на децата, младежите и младите хора с различни способности в България, организирана от УНИЦЕФ и партньори.

Националният дарителски фонд „13 века България“ връчи наградите от Националния младежки конкурс за дигитални рисунки на тема „Заедно в изкуството за по-добро бъдеще“. Поводът за инициативата също е 30-годишнината от приемането на Конвенцията за правата на детето от ООН. Конкурсът се проведа съвместно с УНИЦЕФ. И пр.

Безброй събития в България, Европа и света са посветени на ангажимента да се осигурят условията и всички нужни мерки за отстояване, защита и насърчаване правата на децата в името на най-добрия им интерес.

Текста на Конвенцията на ООН за правата на детето може да намерите ТУК.

Адаптираната версия за деца на Конвенция на ООН за правата на детето може да намерите ТУК.