€37 млн. похарчени за ромска интеграция

За седем години България е отделила 37 млн. евро от еврофондовете за интеграция на хора в неравностойно положение. Това е записано в мониторингов доклад за 2014 г., който кабинетът вчера одобри. Предстои да го одобрят и депутатите. Парите са дадени основно за ромска интеграция. Докладът е написан в чиновнически стил и е низ от изреждане на цифри и похвали. От него не става ясно какъв точно е приносът на българското правителство за приобщаване на това малцинство, нито кои точно проблеми са решени досега. Въпреки хилядите отпечатани здравни брошури няма отговор на въпроса защо все още 13-14-годишни деца раждат деца. Няма информация и дали са изградени канализации в ромските махали. Не се споменава и дума за злоупотребите на партиите при агитацията по време на избори.
Един от най-бюджетните европроекти е на стойност 21,8 млн. лв. Той е за образователна интеграция на деца от етническите малцинства в 153 училища и ще действа до октомври 2015 г.
Образователното ведомство твърди, че през м.г. са приобщили 370 деца от малцинствата. Социалното министерство се хвали, че е преизпълнило плана си и е намерило работа на 28 591 роми. Полицаи всекидневно присъствали в махалите. В доклада се твърди още, че „изнасят лекции пред лица от ромски произход с цел запознаване с правата и задълженията им като граждани на България“. 

В същото време цели ромски гета са се изнесли да просят в Швеция. За това разказа Миролюба Бенатова, която разговаря с тях и с шведските власти. Оказва се, че в Швеция просяците печелят доста добре, затова стотици роми от Северна България са се изнесли. Като се започне с варненски села, плевенски, великотърновски, Бяла Слатина, Видин, Кнежа, Брегово, разказва Бенатова. Тези хора твърдят, че просят за себе си, но шведските власти смятат, че просят организирано, а групи от 5-10 души се контролират от 1 лидер. Забогатяват тези, които организират пътуването на другите. Тези, които са бедни, си остават бедни, допълва журналистката.  По думите ѝ е много трудно да се докаже вината на организаторите.

Източник: Кросс

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

Нов център за възрастни хора с деменция в Мамарчево

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории