10.09. 21 г.

Община Варна планира пълно обновяване на сградния фонд на Дома за стари хора „Гергана“ от следващата година. Миналата година общината е започнала изготвянето на проект за основен ремонт на сградата, който е бил готов тази година през месец май и към днешна дата има издадено разрешение за строеж за основен ремонт. Това съобщи а Таня Василева, директор на Дирекция „Социални дейности“ в Община Варна. Според проекта ще се извърши основен ремонт на сградата, на стаите на потребителите, на столовата, пристрояване на външен асансьор, достъп директно от булеварда към дома и благоустрояване на прилежащите площи. Планирано е да се закупят и нови мебели за стаите на възрастните хора, макар че почти всяка година амортизираните се обновяват, уточни директорът на Дирекция „Социални дейности“ Таня Василева.

4 500 000 лева са предвидените средства за ремонт, като те ще бъдат заложени в бюджета за 2022 година, когато е планирано да започне и същинската работа, заяви Василева. Домът за стари хора е разкрит през 1989 г. в к.к. „Св.Св.Константин и Елена“. През годините до сега са се извършвали само текущи ремонти, като боядисване на стаи, ремонт на санитарни помещения, стълби, но не и цялостен ремонт на сградата. В момента материалната база е стара и много амортизирана, каза Василева. Това е причината да се помисли за нейното цялостно обновяване.

Домът за стари хора е част от Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана” и се помещава в една сграда с Дом за пълнолетни лица с физически увреждания, като се ползват общи помещения- хотелска част, кухненски блок и перално помещение, каза още Таня Василева. Така напрактика под един покрив се предоставят две социални услуги.

Капацитетът на Дома за стари хора е за 100 души, в момента в него са настанени 80, има близо 20 подадени молби на желаещи за постъпване. Домът за пълнолетни лица с физически увреждания е с апацитет от 40 души и в момента в него са настанени 32 лица. Годишният бюджет на Дома за стари хора е 1 039 000 лв., а на дома за хора с увреждания е 400 628 лв. Така общо за комплекса с двете услуги бюджетът е близо 1, 5 млн. лв.

Всички противоепидемични мерки, които са въведени в страната, са в сила и в комплекса „Гергана“, съобщи още Таня Василева. В момента действа засилен режим на дезинфекция, като се извършва четири пъти на ден дезинфекция със спирт и кислородна вода в стаите на потребители и в общите затворени площи.  Общо персоналът в двете услуги е 65 души, като от тях са ваксинирани 20 души, което е 30 % от всички работещи.

В момента няма заразени с коронавирус нито хора от персонала, нито от потребителите и на двете услуги. Преболедували коронавирусната инфекция са 22 души от възрастните хора и 6 от персонала, като случаите са установени през август 2020 година. Тогава има и един починал потребител с коронавирус, като той е починал в болница през миналата година.

Потребители на Дома за стари хора изразяват поетапно желание да бъдат ваксинирани и до момента 50% от настанените в него /40 души/ са си сложили ваксина, обясни Таня Василева. От настанените хора в услугата за пълнолетни лица с физически увреждания поставена ваксина имат 22%. Ваксинацията се извършва от РЗИ в дома.

Източник: БНР