Христосков: 400 лв. минимална заплата няма да навреди на бизнеса

400 лв. минимална работна заплата няма да навреди на бизнеса и няма да доведе до сътресения в заетостта, смята служебният вицепремиер и министър на труда Йордан Христосков. В тригодишната бюджетна прогноза на страната е заложено, че догодина минималното възнаграждение трябва да се увеличи с 40 лв. – на 380 лв., а през 2016 г. да стигне 420 лв. Хростосков обаче е привърженик на по-рязко увеличение, защото „България е на опашката по минимални гарантирани доходи в Европа“. Той е категоричен, че ръстът на минималната заплата няма да има негативно влияние на пазара на труда и няма да доведе до увеличаване на безработицата, както твърдят работодателски организации. „През последните години минималната заплата се е увеличила почти дойно, а безработица се движи в нормални граници“, аргументира се вицепремиерът. Според проучване, поръчано от социалното министерство, 36 на сто от работодателите заявяват, че минималната заплата е фактор за намаляване на заетостта в страната. 1/4 от фирмите твърдят, че минималната заплата пречи на наемането на нискоквалифицирани работници, а за 43 на сто от предприятията тя е пречка за наемането на млади хора.

Вицепремиерът смята за редно за определяне на минималната заплата да има точна формула с измерими критерии – на първо място производителността на труда, както и издръжката на живот и линията на бедността. Подобна формула се появяваше и при предишните двама социални министри, но Тотю Младенов и Хасан Адемов не успяха да я прокарат. В последния вариант формулата включваше три основни пункта – минималното възнаграждение да не бъде по-ниско от 35% от средната за страната заплата за последното тримесечие и не по-високо от 55 на сто от нея. След удържането на данъци и осигуровки минималната заплата трябваше да не е по-ниска от линията на бедността за страната, а индексацията й трябваше да се прави според инфлацията. Линията на бедността бе спорният момент между бизнеса и синдикатите, тъй като според работодателите заплатата не е социална помощ, а възнаграждение за труд. В момента нивото на минималния доход се определя по усмотрение на политиците.

 

 

Източник: Сега

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории