488 свободни работни места обявиха работодатели на 7 трудови борси, организирани от Агенцията по заетостта през май по проект „Готови за работа”. Срещите, насочени към младежи, се проведоха във Видин, Русе, Разград, Исперих, Ловеч, Габрово и София. Присъстваха 386 търсещи работа и 95 представители на бизнеса.

На трудовата борса, която се проведе във Видин, участие взеха 16 работодатели. Те обявиха 36 свободни работни места за продавач-консултанти, хигиенисти, сервитьори, готвачи, бармани, шивачи, гладачи-изпълнители на модели, автомонтьори, отговорници на склад, сметосъбирачи, озеленители и други. Трудовата борса посетиха 51търсещи работа от района, обслужван от видинското бюро по труда.

14 представители на бизнеса от различни браншове се включиха в трудовата борса, насочена към младежи, организирана в Русе.  Те обявиха 96 свободни работни места в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството, енергетиката, автомобилната индустрия и машиностроенето. Презентирани бяха и обявените места за набиране на резервисти в Българската армия, както и възможностите за обучение и квалификация, за кариерно развитие, за реализация чрез мрежата за европейска заетост EURES. Борсата посетиха 74 търсещи работа.

Бюрото по труда в Разград също организира трудова борса по проект „Готови за работа”. 10 работодатели от региона представиха дейността си и обявявиха 22 свободни работни места, предимно в сферата на търговията, услугите, хлебопроизводството и застраховането. Набират се общи работници, електромонтьори, икономисти, технически сътрудници, оператори водогрейни парни съоражения. В борсата се включиха 60 безработни лица.

На младежката трудова борса в Исперих участваха 29 търсещи работа. 7 работодатели обявиха 15 свободни работни места в промишления сектор –  производство на гъвкави свързващи изделия за строителството, лекото машиностроене, изработката на изделия за бита и селскостопанския бранш. В качеството си на работодател и партньор присъстваха също и представители на Община Исперих, Военното окръжие и Бизнес център, Исперих.

Бюрото по труда в Габрово проведе трудова борса, в която взеха участие 14 работодатели, осъществяващи дейност в сферата на машиностроенето, търговията, текстилното производство. Обявени са 103 работни места за длъжностите – стругар, фрезист, шлайфист, оператор и настройчик на машини с ЦПУ, шивач, крояч, охранител, санитар. 50 търсещи работа посетиха срещата с представителите на местния бизнес.

22 работодатели от региона на Ловеч се включиха в трудова борса, организирана от местното бюро по труда. Тяхната дейност е в областта на машиностроенето, производството на изделия от пластмаса, шивашката промишленост, мебелната промишленост, месопреработвателната промишленост, производството на фуражни храни, леенето на метал и други. На мероприятието присъстваха представители на кариерния център към Регионалната служба по заетост в Ловеч, областния информационен център в Ловеч и Военния клуб в града. Обявени са 163 работни места за общи работници, санитари, медицински сестри, пълначи, шивачи, пакетировачи, банцигари, оператори CNC, монтажници за сглобяване на метални конструкции, шлосери, заварчици, бояджии, полировчици на дървени мебели, монтажници изделия от дърво. В трудовата борса се включиха 72 търсещи работа.

Софийското бюро по труда „Изток” организира трудова борса, в която участваха 50 търсещи работа младежи на възраст до 29 години. Младите хора бяха информирани за обявените 53 свободни работни места от включилите се в срещата 12 работодатели. На събитието присъстваха представители на бизнеса от различни браншове – търговия, дигитален маркетинг, климатични системи, производство на асансьори, рекламен дизайн, охрана и кредитно консултиране.

Източник: Агенция по заетостта, 04.06.2018