Дефицитът в бюджета на МТСП е 50 млн. лева

Дефицитът в бюджета на МТСП е 50 млн. лева, каза министър Христосков в Пазарджик на 9 септември. „В това число не влизат извънредните плащания към пострадалите от наводненията хора“, подчерта той. Необходими са допълнително 35 млн. лв. за изплащането на социални помощи до края на годината. „Това се дължи главно на повишаване броя на хората с увреждания и майките-студентки, които получават еднократна помощ при раждане в размера на 2880 лв.“, поясни министърът.

Недостигът по мерки за заетост, които МТСП изпълнява, е 10 млн. лв. Необходими са 5 млн. лв. за финансиране до края на годината на национална програма „Сигурност“ и 5 млн. за европейската инициатива „Гаранция за младежка заетост“. „Очаква се до края на месеца младежите да започнат да кандидатстват по инициативата, която ще им осигури платен стаж в рамките на 6 месеца“, заяви министърът.

Държавата помага във всички пострадали от наводненията райони, увери също вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. Той подчерта, че социалните работници от териториалните структури на Агенцията за социално подпомагане първи оказват помощ на пострадалите. „До момента в Берковица и Георги Дамяново са приети по 28 молби-декларации за отпускане на еднократна финансова помощ от 325 лв.“, съобщи министър Христосков. Той поясни, че лицата с месечни социални помощи, които полагат по 4 часа 14 дни в месеца общественополезен труд, в Берковица са 88 души, а в Георги Дамянова 27. „Те могат да се включат в дейностите за отстраняването на щетите“, посочи вицепремиерът.

Той съобщи, че в област Хасково са приети общо 37 молби за еднократна помощ от хора в наводнените райони – 22 в село Странско и 15 в село Черноконьово. В община Димитровград за общественополезен труд могат да бъдат насочени 144 души, получаващи социални помощи и длъжни да полагат труд. „Мобилен екип от социални работници в рибарското селище в Бургас е предоставил над 100 документа за еднократно подпомагане на нуждаещите се“, поясни министър Христосков.

В Созопол са предоставени на 60 домакинства молби-декларации за отпускане на еднократната помощ. В област Стара Загора се очаква да се попадат около 100 молби. Включени в работа по отстраняване на щетите са 30 души в община Раднево и 37 в община Гълъбово, длъжни да полагат общественополезен труд.

„Хората ще получат помощ и от Българския червен кръст и националната дарителска акция“, посочи вицепремиерът Христосков. Той допълни, че държавата осигурява питейна вода за хората от пострадалите от наводненията райони.

Министър Христосков съобщи, че се очаква около 49 хиляди първокласници да получат еднократна помощ от 250 лв. „До момента са подадени 39 хиляди молби за този вид подпомагане. Над 20 хиляди са изплатени, а до края на седмицата ще бъдат наредени парите и за останалите, чийто молби са одобрени“, поясни министърът. Той посочи, че социалните служби продължават да приемат молби за еднократната финансова помощ за първокласниците до края на месеца.

„Ако цената на тока се увеличи от 1 октомври тази година, ще се увеличи и стойността на енергийните помощи“, увери вицепремиерът. Той допълни, че за момента няма яснота с колко ще се увеличи цената на тока, но има специална формула за изчисляването на енергийните помощи, която ще отчете евентуално поскъпване.

 

Източник: МТСП

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Публикуван за обществено обсъждане е проект на Закон за българския жестов език

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории