В продължение на две години Сдружение „Алтернатива 55“ подкрепи обучението на над 40 деца с ментални проблеми. Това обяви на брифинг в пресклуба на БТА Анастасия Василева, председател на сдружението.
Обучението се реализира благодарение на финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария, чрез „Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество“ към Българо-швейцарската програма за сътрудничество. За дейностите по проекта са осигурени 79 хиляди лева, 10 на сто от които са собствени средства.
В проекта са включени 14 селища от 4 общини от Старозагорска област, където няма достатъчно развити социални услуги за деца- Гурково, Николаево, Мъглиж и Опан. Мултидисциплинарен екип е оценил 44 семейства, които отглеждат деца с ментални проблеми, значителна част от които са ромски. За 25 деца е осигурена дългосрочна индивидуална работа от психолог, социален педагог и логопед.
Проведени и 10 обучителни срещи със семействата, като част от програмата за оказване на психологическата подкрепа на родителите и информиране на правата им.
„Сдружение 55″е подкрепило и реализацията на три малки проекта в село Опан, Община Мъглиж и читалище “ Воевода Генчо Къргов 1920 “ в Гурково.
Неправителствената организация е издала Наръчник в две части в подкрепа на специалисти, работещи с деца с проблеми в развитието и за родителите им. По проекта се издава и електронен бюлетин, който предоставя актуална информация относно социалните услуги за деца. Бюлетинът ще се издава и след края проекта- 31 юли 2015, обяви Анастасия Василева.

 

Източник: БТА

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Боряна Пунчева: Изкуство не се прави с трабант и панелка

Длъжността „Държавен експерт“ ще се заема само от служители в специализираната администрация

„Ангелски гледки“ за деца в нужда

България подготвя законодателна промяна за насърчаване на социалната икономика

Коледен базар в Ловеч

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

ПОСЛЕДНИ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Обявен прием на проекти за финансиране по НПЗХУ

Категории