По степен на заплащане жените работят 59 часа безплатно в сравнение с мъжете. По-слабият пол де факто полага безвъзмезден труд от 1 януари до 5 март, ако заплащането, което получават се приравни към това на мъжете. Това заяви в сутрешния блок на БНТ евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел.
Тя уточни, че час по-скоро трябва да се направят нужните промени в Закона за равенството между половете, за да се постигне изравняване на заплащането на труда на мъжете и жените. „Ако върви със сегашните темпове, това ще стане едва през 2084 година”, обясни Габриел.

За разлика от уж много развити и демократични държави като Германия и Австрия, България е в доста по-добра позиция по равенство на половете и дори през последната година се е изкачила с 4 пункта в класацията на държавите, обяви Габриел. И съобщи, че директивата, която регламентира допълнителни условия, като участието на жени във висшите управленски органи на корпорации, което да достига 40%, стои от доста време блокирана в ЕС.

Тя даде пример с това, че от 60% жени с висше образование само 30% са предприемачи. А силно феминизираните професии у нас пък, като учителската, са със значително по-ниско заплащане от останалите. Затова според Мария Габриел Хартата за равенство между половете трябва да се изучава още в предучилищна възраст.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин подготвя промени в Закона за равенство между половете за есента. А българските евродепутатки Мария Габриел и Илиана Йотова водят битката на европейско ниво, стана ясно още от думите на Габриел.

 

Източник: Блиц

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Коледен базар в Ловеч

Гинка ЧАВДАРОВА: Трябва да разплатим 3 млрд. лв., а кабинетът е оглушал

ГАЛЯ ЦВЕТАНОВА, КОЯТО НИ ДАВА ФОРМУЛАТА ЗА КАЧЕСТВЕНИ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ

База данни за хора с увреждания в Евростат

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

ПОСЛЕДНИ

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Категории