08.10. 21 г.

Всяко шесто дете до 6-годишна възраст в България живее в крайна бедност. Страната ни е на второ място в Европейския съюз по този показател след Румъния. Това обявиха от фондация „Тръст за социална алтернатива“, която заедно с 11 неправителствени организации започна кампания за подобряване на майчиното и детското здраве „С грижа от нула до три“. Целта е осигуряване на универсален достъп до лекарства на всички деца до 3-годишна възраст, пълноценно хранене, безопасна семейна среда и достъпни процедури за издаване на лични документи и адресна регистрация на жени и деца.

Искра Стойкова от фондация „Тръст за социална алтернатива“ обяви, че в България има 60 хиляди деца в крайна бедност:

„Това е един цял град с такива деца с размерите на Велико Търново. След години тези деца, които са лишени от базови нужди, най-вероятно ще се превърнат във възрастни, които са с по-ниско образование, с по-ниски доходи, с по-лошо здраве. И вероятно ще бъдат това за социалната ни и за здравната ни система. Ето защо в тези първи години има най-голям смисъл да се инвестира.“

От фондацията цитираха данни на Евростат, според които вероятността дете у нас да почине в периода на неговото раждане до навършване на 5-годишна възраст е 70% по-висока от средния показател за Европейския съюз.

Източник: БНР