Десислава Терзиева: Целта ми е европейските пари да стигнат до 67 града, за да живеят българите по един стандарт!

desislava terzievaРодена на 17 август 1965 г. Магистър по право от СУ “Св. Климент Охридски”. През 1991-2001 г. е експерт в министерството на регионалното развитие. От 2002 до 2005 г. е работила последователно в агенция “Пристанищна администрация” и в министерството на транспорта. В периода 2006-2009 г. е шеф на дирекция в министерството на държавната администрация. От 2011 до 2013 г. ръководи дирекция “Стратегическо развитие и координация” в Министерския съвет. Избрана е за министър на регионалното развитие на 29 май 2013 г.

 

– Министър Терзиева, ще има ли затворени магистрали това лято?
– Агенция “Пътна инфраструктура” е подготвила всички основни пътища да поемат по-голям трафик. Приоритетно бяха извършени ремонти на магистралите “Тракия” и “Хемус” и по натоварените първокласни пътища.

Спестихме 15,5 млн. лв. от зимното поддържане и ги инвестираме в ремонти на 270 км пътища. На виадуктите и на двете магистрали ремонтите продължават до края на годината и затова и призовавам шофьорите към търпение.

През 2014 г. пускаме търгове за 72 км нови магистрални участъци от “Струма” и “Калотина”. До края на 2014 г. ще имаме около 90 км нови отсечки, а през 2015 г. започваме още 72 км магистрали. Това означава, че продължава изграждане на големите магистрални участъци – лот 4 на “Струма” и лот 1 и 2 на “Марица”, както и обходите на Враца и Монтана. В края на лятото ще пуснем тръжни процедури за лот 3 на “Струма” – от Благоевград до Крупник и от Кресна до Сандански. Очаквам догодина по това време да е започнало строителството. Обявена е и процедурата за магистрала София-Калотина, един от приоритетите ни.

– Ще има ли магистрала “Хемус”? Питам ви не само защото това е любима тема на опозицията, но и защото е важна за хората, които пътуват за Варна. Има ли интерес към публично-частно партньорство за строеж?
– На този етап нямаме заявление за интерес. Ако някой е искал да строи, никой не е попречил. Аз бих питала опозицията защо при това голямо желание нямаше проекти? Наложи се да започнем проектиране и вече имаме избрано трасе, за което не сме получили забележки от строителния бранш и от неправителствени организации. Този вариант обслужва най-много населени места, минава на равно разстояние между Плевен и Ловеч, с най-добри икономически показатели е, през него ще преминава най-голям трафик според техническите анализи. Много е важно за мен, че заобикаля защитени територии. Вече се работи по екологичния доклад. Проектираме участъка от Ябланица до разклона Ловеч-Плевен. Предстои да изберем изпълнител за отсечката от Плевен до Велико Търново, а след това – до Белокопитово. Не е вярно, че сме спрели строителството на петте километра Шумен-Белокопитово. Там се гради най-големият пътен възел на Балканите, и то с бюджетни 65 млн. лв. – това никак не е малко!

– Как ще изглеждат плажовете след промяната на закона за Черноморското крайбрежие?
– Промените ни дават възможност най-после да обезопасим много от най-посещаваните неохраняеми плажове на север и на юг като Дуранкулак и Шабла-централен.

През юли и август ще има спасители и така ще осигурим спокойствие 10% от концесионните такси от другите плажове ще отидат в сметки на областните управи, за да поемат грижата за неохраняемите. През юни ще обявим списъка, през октомври и ноември ще има процедури за концесии на близо 20 плажа, отдадени само за това лято, защото договорите бяха изтекли. Целта ни е да уеднаквим режимите и плажовете да се отдават за по-дълъг период. Интересно е, че на някои плажове хората не искат да има спасители, за да са необезпокоявани.

– Стартирахте реформа във ВиК сектора – по какво хората ще усетят, че предприехте тази важна стъпка?
– Приемането на стратегията беше условие, за да усвоява държавата ни европейски средства. Това са 12 млрд. лв. до 2023 г., с които ще намалим значително загубите на
питейна вода, ще се повиши нейното качество и ще е на цена, поносима за хората. В ход е и малка водна програма за 20 милиона лева по Публичната инвестиционна програма на правителство, с която ще спасим от воден режим 30 населени места с около 300 хиляди жители. Прегледахме всички проекти, за да преценим кои да започнат тази година. Изпълнителите се избират с обществени поръчки. Омуртаг е един от градовете, в които има воден режим от десетилетия. Целта ни е през септември-октомври да пуснем водата по новия водопровод и жителите му да се почувстват европейци. Виждате, че с нашите нови политики за пътищата, ВиК сектора и плажовете, с не много пари, но с добра организация и воля, се прилагат ефективни мерки и се решават дълго отлагани проблеми.

– Ще имаме ли скоро повече санирани блокове?
– Наложи се да вземем спешни мерки за търговете за изпълнители, за да не загубим финансирането, защото проектирането не беше възложено от предишното управление. Следващата седмица отваряме офертите за проектиране, а в средата на юни – за строителните работи. Поръчката е разделена на 6 позиции по региони плюс един за София. Вече се ремонтират първите две пилотни сгради в столицата.

– Как ще работят фирмите за саниране – една за цял регион или една за всяка сграда?
– Търгът е голяма възможност за малките местни фирми да получат работа и да съживим бранша. Например в София ще се санират около 60 сгради и ще бъде трудно на една фирма самостоятелно да извърши дейностите по тях.

– Знам, че една от вашите каузи е да намалите различията между отделните региони в качеството на живот – как ще се случи това?
– Да, това е основният акцент в програмата “Региони в растеж”. Ние не искаме да се наливат пари основно в големите градове и затова в преговорите с еврокомисията ще отстоявам позицията достъп до финансиране да имат 67 града като Берковица, Пещера, Мездра. Националното сдружение на общините ме подкрепи категорично в тази идея. При последната ми среща с комисар Йоханес Хан представихме точно тази позиция и показахме на какви политики държим. По програма “Региони в растеж” са заложени над 3 млрд. лв. за развитие на регионите. Няма да губим време и още тази година ще отворим схеми в рамките на интегрираните планове за градско развитие, за рехабилитация на I, II и III клас пътища, както и за инвестиции в образованието и опазване на културно-историческото наследство.

 

Източник: 24 часа

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории