Издръжката на новородено в първата година излиза около 7 000 лева на семейството, сочат данните гражданската инициатива „Искам братче, искам сестриче“, която е провела анкети сред интернет-потребители.
От анкетите става ясно, че една трета от хората купуват бебешки стоки от магазини за втора употреба или от сайтове в Интернет. Евелина Бетова от инициативата посочи, че според данните българката масово предпочита да има едно дете.

Граждански организации участваха в четвъртък в обсъждане в Народното събрание на внесения от БСП законопроект за намаляване на ДДС ставката за бебешките стоки и някои социални услуги от 20% на 5%.

Предложението е намалената ставка да се отнася за храни за кърмачета, преходни храни, помощни средства, памперси, детски столчета за автомобили, доставка на услуги за домашни грижи като домашна помощ за гледане на дете, възрастни хора и хора с увреждания.
„Внесеният законопроект, не бих казал, че ще стимулира раждаемостта, но той е знак към тези хора и е едно облекчение, което, разбира се, има финансови измерения“, заяви лидерът на БСП Михаил Миков.

 

Източник: mediapool.bg

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Боряна Пунчева: Изкуство не се прави с трабант и панелка

Длъжността „Държавен експерт“ ще се заема само от служители в специализираната администрация

„Ангелски гледки“ за деца в нужда

България подготвя законодателна промяна за насърчаване на социалната икономика

Коледен базар в Ловеч

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

ПОСЛЕДНИ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Обявен прием на проекти за финансиране по НПЗХУ

Категории