За престъпления, свързани със злоупотреби със средства на ЕС, през миналата година са осъдени или санкционирани с влязъл в сила съдебен акт 80 лица. Други 4-ма са оправдани. Това пише в доклад на МВР за работата на службата, която следи евроизмамите, АФКОС. За сравнение – през 2013 г. осъдените за злоупотреба с европари са били 96.

Докладът вече беше обсъден от подкомисията за контрол на европарите и предстои да се гледа в голямата комисия в НС, която да набележи мерки за затягане на контрола. В съда са внесени 120 прокурорски акта срещу 136 обвиняеми лица, но по останалите се работи още.

На депутатите са отказани детайли за осъдените, защото били следствена тайна. Всички лица или фирми с присъди губят право да кандидатстват и да усвояват европари. В мандата на тройната коалиция дори имаше идея да се направи публична „стена на позора“, но се оказа, че това ще наруши други закони у нас и в ЕС.

През миналата година един от осъдените беше 77-годишен овчар, който получил неправомерно 12 637 лева земеделски субсидии с декларирани чужди имоти. Това е масовият случай на злоупотреби.

„В сравнение с броя на населението на страната и броя подадени сигнали страната ни стои доста добре в ЕС“, обясни Иван Иванов, член на подкомисията за европарите. На същото мнение е и вицепремиерът и министър за еврофондовете Томислав Дончев. Според него това показвало, че системата за контрол работи. Има и ефективни присъди, убеден е той.

Прокуратурата е наблюдавала 444 досъдебни производства, от които 169 са новообразувани през миналата година.

Най-много докладвани нередности има по селската програма и тази за рибарство. В периода 2007-2013 г. са регистрирани 8222 нередности за малко над 25 млн. евро, като до ОЛАФ са изпратени 335 сигнала. „За целия период се наблюдава тенденция на покачване на броя на установените нередности, като рязко увеличение има през 2011 г. във връзка с установена от одитори административна грешка, свързана с промяна в националната система за регистрация на площите“, отчитат от МВР.

Истинската причина обаче е друга. Бившата шефка на фонд „Земеделие“ Калина Илиева беше затрупала европейската служба за борба с измамите със сигнали за злоупотреби в България. В края на 2011-а съобщиха от ОЛАФ, че през годината са водили 78 активни разследвания у нас, като 60 от тях засягат селското стопанство, 10 – структурните фондове, имали и няколко случая за митничари. Тогава България имаше най-голям индивидуален брой разследвания в целия ЕС. Калина Илиева се раздели скандално с поста си заради опит да компрометира страната и да блокира усвояването на европарите.

Дирекция „Противодействие на измамите“ в ДФЗ е приключила работа по 334 сигнала за 538 бенефициенти. До компетентните органи са изпратени сигнали за 229 бенефициенти по 113 сигнала с мнение за престъпление.

Вицепремиерът Дончев е категоричен, че заради засиления контрол сега не са възможни крупни измами като случая „Марио Николов“, който беше обвинен в съда, че с още 7 души са източили 7,5 млн. евро от програмата САПАРД. Тогава измамата е извършена чрез внос на машини за месо­преработване втора употреба от Германия, които били представени за нови. Това дело обаче още буксува в съда.

Рекордьор по гафове е европрограмата за екология
По другите седем оперативни програми от 2007 до 2014 г. също има тенденция за покачване на броя на нередностите. През 2012 г. те рязко са се увеличили, през 2013 г. е имало лек спад и сега отново броят е нараснал. За целия седемгодишен период у нас са докладвани общо 1707 нередности, които са проверявани. От тях до ОЛАФ (Европейската служба за борба с измамите) са изпратени 436. Най-много нередности за последните седем години има по Оперативна програма „Околна среда“. Те са за 59 666 305 евро. Заради тях Брюксел блокира и парите по програмата, с което фатално се забави изпълнението на някои от проектите. В мандата на кабинета „Борисов 2“ обаче те бяха отблокирани, но след като бяха наложени сурови финансови корекции на неизрядните общини.

Следваща по нарушения за седемгодишния период е ОП „Регионално развитие“ – за 29 015 602 евро. Почти половината от тях са от 2014 г. – за над 14 млн. евро. И по двете европрограми с най-много нарушения са общини.

Любопитното е, че на трето място по нередности се подрежда ОП „Административен капацитет“, по която големите бенефициенти са държавни институции и съдебната власт. По нея има 11 нередности за 2,5 млн. евро.

Ще назначат 29 чиновници като „очи и уши“ във ведомствата
В масовия случай нередностите при оперативните програми са заради нарушения при проведени обществени поръчки. За първия седемгодишен период тези случаи са били 1119 от общо 1707. Същата е тенденцията и за миналата година – от установени 523 нередности 392 са заради проблеми с поръчките.

На второ място като причина за нередности са посочени „недопустими, незаконосъобразни, неоправдани разходи“. Общо 326 такива случаи са разследвани от 2007 до 2014 г. За конфликт на интереси службите са били сезирани в 12 случая, а за документи с невярно съдържание – в 21.

По селската програма е по-различно. 73% от доклад­ваните нередности през последните седем години са резултат на получени суми, на които бенефициентът няма право или не ги е възстановил след установяване на административна грешка. При 12 на сто от случаи­те има опит за документна измама и те автоматично стават клиенти на прокуратурата. А в 15 на сто не се изпълняват договорни задължения. Тук включително като нарушение се приема, ако получателят на европарите няма постоянен и настоящ адрес в общината, където се извършва подпомаганата дейност, ако това е записано в договора му.

Властта е твърдо решена да овладее епидемията от масови грешки при усвояване на европарите и да спре измамите. За целта МС е приел стратегия и план до 2020 година.

Най-съществената част в него е приемане на два ключови закона – за управление на европарите, където процедурите трябва да се унифицират, и за обществените поръчки.

Правителството планира да назначи 29 „служители по нередностите“ във ведомствата, които управляват европари. Те трябва да бъдат първата бариера пред евроизмамите. 10 от тях ще работят в Държавен фонд „Земеделие“.

 

Източник: в-к Преса

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Боряна Пунчева: Изкуство не се прави с трабант и панелка

Длъжността „Държавен експерт“ ще се заема само от служители в специализираната администрация

„Ангелски гледки“ за деца в нужда

България подготвя законодателна промяна за насърчаване на социалната икономика

Коледен базар в Ловеч

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

ПОСЛЕДНИ

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Обявен прием на проекти за финансиране по НПЗХУ

Годишен доклад на Омбудсмана на Република България

Категории