Младежи с увреждания в Айтос започват обучение за развиване на социалните им умения

От 17 февруари 2014г. младежи, настанени в защитеното жилище за младежи с умствено изоставане в Айтос, започват да се обучават по специална програма за развиване на битовите и социалните им умения. Те са сред първите за тази година младежи, изведени от домовете за деца с увреждания и настанени в нов тип услуга с по-добро качество. Изграждането на новите услуги се реализира по проекта „Детство за всички“, изпълняван от Държавната агенция за закрила на детето с европейско финансиране. В рамките на проекта е планирано извеждането на 1505 деца с увреждания от домовете, като по-голямата част от тях ще бъдат настанени в новите услуги до края на тази година.

В началото на февруари осем младежи от домовете в селата Кошарица и Искра се настаняват в новия си дом, в защитеното жилище в Айтос. През първите две седмици те се адаптират към новия начин на живот и се опознават помежду си, разказва ръководителят на защитеното жилище Анастасия Даутева. Всеки ден започва с планиране на основните битови дейности, които трябва да свършат младежите, и завършва с разбор на справянето със задачите. От днес обаче младежите започват да се обучават по специална програма, съставена от 12 направления за развиване на уменията им за самостоятелност. Едно от направленията се казва „Моите пари“, обясни Даутева.

„Да умеят да пазаруват в магазин, да осъзнават стойността на паричните средства и всичко, което касае управление на паричните средства“, допълни Даутева.

През миналата година от домовете за деца с увреждания са изведени 22 деца и младежи. Все още няма закрити институции, тъй като децата се извеждат на групи към новите услуги, обясни председателят на агенцията за закрила на детето Ева Жечева.

„Ще бъдат може би в един период, в който общините вече са готови, в който процесите по извеждането е много по-активен и много по-често откриваме центрове за настаняване с техните обитатели. Тогава вече и процесът на закриването много по-активен“, уточни Жечева. Проектът предвижда закриването на 15 институции за деца с увреждания.

 

Източник: ДарикНюз

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

Нов център за възрастни хора с деменция в Мамарчево

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории