Арт и музикотерапевтичен уъркшоп и аква терапия

На 26 и 27 юни 2014 г. ЦСРИ – Съпричастие-Силистра организира изнесено обучение за своите потребители в к-с “Св. Никола“, гр. Варна на тема “Арт и музикотерапевтичен уъркшоп и аква терапия”. Морето е символ на вечното движение и промяна. То винаги е различно, но неговият повтарящ се ритъм на срещи с брега носи усещане за цикличност и импулс за намиране на вътрешен покой. Трудотерапевтът към центъра премина арт терапевтичен уъркшоп и приложи знанията си на практика.
Терапевтичното влияние на морето върху човешката психика е доказано отдавна. Целта на това обучение е да направи дълбоки връзки между природата на морето и тази на човека, да извлече нови ресурси за творчество и себепомощ, чрез приложение на специализирани арт и музикотерапевтични техники.
Уъркшопът има за задача да демонстрира как един природен ресурс може да бъде превърнат в двигател на мощни психични процеси, които да помогнат на личността в кризисни моменти, да покажат силата на общите позитивни преживявания и цялостно да повлияят върху развитието и емоционалния баланс на човешката психика.
Изготвената програма за арт и музикотерапевтичен уъркшоп съдържа комплекс от подбрани арт и музикотерапевтични техники – различен от кабинетната форма на работа. В много отношения изнесеното обучение се оказа по-резултатно разкривайки неподозирани възможности в социалната и терапевтична професионална дейност на участниците, които в края на обучението усвоиха комплекс от методи и способи, съчетани с активни съвременни практики.
Използвани бяха различни арт терапевтични техники: „Всички сме острови в морето”, музиката на морето- възпроизвеждане на звуци с плоски морски камъни, боди арт – рисуване със специални бои по голо тяло. Предвидена бе аква терапия от рехабилитатора на центъра, но поради влошаване на времето специалиста проведе комплекс от двигателни упражнения на сухо.

 

Източник: ЦСРИ – Съпричастие-Силистра

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории