Създаденият през 2018 година конкурс е вдъхновен от вярата на организаторите в „силата на изкуството да предизвиква социална промяна“ и цели да подкрепя „будните и социално ангажирани автори, които със своя талант, творческа енергия и артистичен дух разказват за човешките и гражданските ни права и свободи“.

Тазгодишното издание на „Граждански будилник“ предизвика артистичния свят да изследва теми като правото на сдружаване, правото на мирни събрания и свободата на словото през призмата на пандемичната обстановка в страната и света. В конкурса участваха 226 творби от 114 автори, всеки от които представи своето виждане за пандемията и нейните последствия за гражданските права и свободи.

Сред темите в конкурса има много вдъхновяващи примери. Дванадесетокласници от софийско училище похарчиха парите за бала си за ремонт на асансьор. Техен съученик, страдащ от мускулна дистрофия, живее на седмия етаж на блока и асансьорът е единствената му връзка с външния свят. Един девети клас от Добрич даде ново определение на понятието патриот. Учениците използваха тримесечния карантинен период, за да препишат и преиздадат Юбилеен лист от 1935 година, посветен на живота и делото на Стефан Караджа. Единственото налично копие било в лошо състояние.

Авторите работиха и по теми като дезинформация и конспиративни теории, социална изолация и последствията от нея, въздействието на карантината върху възрастните и ограничаването на индивидуалните права и свободи.

Таня Божинова, авторка на една от наградените илюстрации, резюмира общия фокус най-добре: „2020 година се оказа горчиво предизвикателство, но дори извънредното положение и призивите за социална дистанция не успяха да попречат на мнозина да подадат ръка на непознат в трудност. Човечността в кризисна ситуация онагледих с древния символ Дървото на живота. Достатъчно е в дълбоките му корени да стои желанието на един-единствен човек да помогне. Така, дори в страшен свят, могат да се родят плодовете на надеждата…“

Фотографиите на Тихомира Методиева – Тихич илюстрират работата на няколко граждански организации в помощ на хора в неравностойно положение. Тя придружава Евелина, Иван, Имад и Салха при посещенията им в разнебитени апартаменти и работата им в социални кухни – работа, която ги среща с човешки трагедии ежедневно Отличената творба е част от поредицата ѝ „Човечността в мисия за опазване на човечеството“.

Творците бяха наградени на церемония в София в края на септември. На събитието бе открита и изложбата „Събуждане: правата през погледа на изкуството“.

Източник: us4bg.org