Аурубис България финансира Международния балетен конкурс във Варна

Аурубис България, един от водещите корпоративни членове на Национален алианс за социална отговорност, за първи път през 2014 г. ще подкрепи Международния балетен конкурс, който се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България – Маргарита Попова и под почетния патронаж на UNESCO и на генералния директор на световната организация Ирина Бокова. Конкурсът се организира в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.
Тази година най-престижният балетен форум, който от 1964 г. събира на сцената на Летния театър на Варна утвърдени и изгряващи звезди, отбелязва своя 50-годишен юбилей. Конкурсът ще се проведе от 15 до 30 юли 2014 г. със 129 записани участници от 30 страни и емблематично международно жури.
„Сред основните области на корпоративна социална отговорност Аурубис традиционно подпомага развитието на изкуството и младите таланти. Ние подкрепяме културни проекти в региона на Средногорието и вярваме, че Международният балетен конкурс е проект с дългогодишна история и с това партньорство съм убеден, че ще дадем допълнителен тласък за развитието на това изкуство., сподели изпълнителния директор на Аурубис България Никола Треан.
„Тази година Международен балетен конкурс-Варна празнува 50-годишен юбилей и това е най-голямото доказателство за неговия световен престиж и неоспорим принос към изкуството. През тези години форумът не само помогна за развитието на десетки млади таланти, но и показа на света цялата красота, енергия и страст на балетното изкуство. Нашата цел оттук нататък е да съхраним този конкурс и неговите позитиви и за следващите поколения. Ето защо сме признателни на всяка настояща и бъдеща подкрепа, позволяваща ни да продължим мисията си“, сподели Димитър Димитров, председател на Фондация „Международен балетен конкурс – Варна“.
Първият и традиционно най-престижен балетен конкурс – Варненският, празнува половин век. Журито е ръководено от Владимир Василиев /Русия/ – единствен носител на Голямата награда от балетния конкурс на Варна в цялата му история. Сред журито от балетни майстори са прима балерина асолута Йоко Моришита /Япония/, носителката на злато и сребро от Варна Аурора Бош /Куба/, обожаваният от публиката Максимилиано Гера /Аржентина/, уважаваните педагози професорите Сюо Сухуо /Китай/, Сун-Хи Ким и Суон Хи Янг /Корея/, доц. Бисер Деянов /България/ – носител на две първи награди от Варна през 1968 и 1974 г., откривател и педагог на няколко поколения качествени танцьори.
Международният балетен конкурс подпомага младите таланти в България с възможността да се докоснат до школовката на световните звезди, които преподават в Международната лятна балетна академия. Част от балетния празник са и изложби на изобразително изкуство и фотография, научни дискусии, както и представяне на творчеството на знакови артисти.
По традиция балетният конкурс ще завърши с гала-концерт „Среща на поколенията” с участие на лауреати на конкурса от минали години. На 30 юли 2014 г. в Летния театър на Варна зрителите ще имат удоволствието да се насладят на изпълненията на Максимилиано Гера – Аржентина, Роландо Сарабия – Куба, Бруклин Мак, Уитни Дженсън и Матиас Дингман.

 

Източник: Аурубис България

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Проект „Родители в заетост“

Ролята на новите технологии в обучението на децата

Обезщетението за безработица ще се изплаща по нови правила

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

ПОСЛЕДНИ

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Деинституционализацията на пълнолетни лица с увреждания продължава

Коледен базар на социални предприятия в Народното събрание

Еднократна помощ за енергия и отопление

Категории