Личните лекари откриват новородени с аутизъм

Личните лекари да имат на разположение тестове, чрез които да могат да откриват проблеми от аутистичния спектър при децата под 1 година. Това предложиха от центъра за деца със специфични потребности „Карин дом” (член на НАСО) по време на дискусия в парламента на тема „Институциите с отговорност към децата с аутизъм”.
„Ранната диагностика на заболяванията от този спектър е голям проблем. Повечето специалисти се страхуват да сложат тази диагноза на деца под 7-годишна възраст, а колкото по-рано се открият проблемите, толкова по-добре може да се повлияе детето при работата с психолози, логопеди и педагози”, заяви директорът на „Карин дом” Мария Николова. Тя съобщи още, че предстои разкриването на центрове в 64 общини, но не било ясно доколко те ще се занимават с ранна диагностика и терапия. А точно това можело да увеличи компенсаторните възможности на малчуганите.
„Броят на диагностицираните деца с аутизъм се увеличава както у нас, така и в световен мащаб”, призна председателят на здравната комисия в НС д-р Нигяр Джафер по време на дискусията. У нас обаче все още нямало регистър. Приемало се, че около 16 000 души са с проблеми от аутистичния спектър. „Неотдавна попитах официално Министерството на здравеопазването за броя на аутистите у нас. От там ми отговориха, че те не са повече от 470”, призна д-р Джафер. Според нея сега въпросът е кога можем да имаме регистър, за да се знае на каква основа стъпва държавата, когато стане дума за законодателни промени, свързани със специфичните потребностите на тези деца.
Преди дискусията в кулоарите на парламента беше открита изложба от творби на деца със специални образователни потребности.

 

Източник: в-к Сега

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории