Столична община – част от „Light it up blue“ за аутизма

2 април е обявен за Световен ден за информираност за аутизма от ООН през 2008 година и България за пета поредна година ще го отбележи, като за трета поредна година ще светне в синьо знакови сгради в София и страната. Заместник-кметът на Столична община г-жа Албена Атанасова, директора на дирекция „Социални дейности“ г-жа Мина Владимирова и г-жа Анета Георгиева – общински съветник отбелязаха Световния ден за повишаване информираността на обществото по въпросите на аутизма заедно с Гражданско движение „Помощ на лица с проблеми в развитието“ и едноименната Фондация в партньорство с 23 СОУ „Фредерик Жолио-Кюри“ и БМЧК – София. Домакините – деца, преподаватели и специалисти от 23 СОУ се включиха в конкурса „Аз помагам на човек с аутизъм“, част от информационната кампания на „Да си различен е привилегия голяма“.
Бяха прочетени отличени в конкурса разкази на деца, представи се изложба на талантливи художници с аутизъм и се проведе хоппотерапия от треньори на ездови клуб „Еклипс“. За празничното настроение и игрите се погрижиха децата и младежите – доброволци от БМЧК. Целта и да се повиши информираността за предизвикателства, пред които ежедневно са изправени хората с „различия“ и да се развива емпатия, като се включи по-голяма част от обществото, особено децата.
Начинът, по който се отбелязва 2 април е във връзка с реализиране на дейности, заложени в „Мерки за подобряване на грижите в помощ на лица с аутизъм и техните семейства“ с цел промяна в нагласите към хората, живеещи с аутизъм и формиране на отговорно и позитивно отношение и приемане.

През 2014 отбелязването на тази дата се проведе под личния патронаж на г-жа Кристалина Георгиева. Посланици на добра воля са Омбудсмана на Република България г- н Константин Пенчев, Американската посланичка Марси Рийс и кметовете на София г- жа Йорданка Фандъкова, на Велико Търново Даниел Панов, кмета на Пловдив Тотев. Организатори на събитията по отразяването на Световният ден за информираност за аутизма по традиция са Фондация „Фонд за терапиии“- Фондация „Стъпка за невидимите деца на България“, сдружение „Тацитус“ и Националната асоциация на ресурсните учители в България НАРУ. Тази година към инициативата се присъединяват „Живот в спектъра“.
От 19.30 часа България за трети път бе част от световната кампания на Autism Speaks- „Light it up blue“, като в синьо в 20.04 часа светна сградата на Софийски Университет “Св. Климент Охридски”.  През 2012 г. и 2013 г. в синьо бяха Националната библиотекта „Св. Св. Кирил и Методий“ и Националната художествена галерия.

 

Източник: Столична община

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Започна работа Център за деца с увреждания в Перник

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории