EPA

Управляващата коалиция в Австрия планира да ореже социалните помощи за деца, които живеят в чужбина, обяви правителството, цитирано от „Ройтерс“, пишат от news.bg.

Кабинетът на канцлера Себастиан Курц, който положи клетва на 18 декември – два месеца след победата на консервативната Австрийска народна партия, вярва, че мярката няма да е в нарушение на правилата на ЕС, които забраняват дискриминация.

В началото на двудневна среща на кабинета в дворец до Словения Курц заяви, че правителството ще ореже помощите за децата на австрийски граждани, които живеят в държава, където разходите за живот са по-ниски.

По думите му в системата има несправедливост, тъй като две деца, които не живеят в Австрия, а в Румъния, получават 300 евро на месец в румънската държава, а тази сума там е почти среден доход.

Помощите зависят от възрастта на детето и от броя, но започват от 114 евро на месец на дете.

Курц добави, че подобна мярка ще спестява повече от 100 милиона евро на година.

Планът е част от по-широк дневен ред на правителството, който включва намаляване на данъците, орязване на помощите за бежанци и ограничаване достъпа на нови имигранти до социалните услуги за период от пет години.

Австрия граничи с 8 държави, включително Чехия, Словакия, Унгария и Словения, където заплатите са значително по-ниски.

През 2016 г. Австрия е отпуснала 273 милиона евро социални помощи за 132 000 деца в ЕС и държавите от Европейската икономическа зона.

Европейската комисия разкритикува Германия през миналата година за подобен план, който предвиждаше намаляване на детските помощи. Впоследствие Берлин се отказа от предложението.

Европейската комисия обяви, че ще следят промените в Австрия.