Ванина Костадинова е управител на Общинско социално предприятие за хора с увреждания към Община Пловдив. Тя заема този пост от основаването на социалното предприятие през 2018 г. В него функционират три ателиета – шиене, керамика и стъклодухане. В социалното предприятието работят 30 служители с различни увреждания. То е член на НАСО.

Поводът за разговора с нея е честването на 3 декември – Международен ден на хората с увреждания и наближаващите коледни празници. В общинското предприятие се произвеждат стъклени коледни играчки. Майстор на ателието по духано стъкло е Иван Станев.

Интересен е начина по който, Ванина Костадинова коментира трудовото законодателство за хората с увреждания и бъдещето на социалното предприемачество в България.

Разговорът с Ванина Костадинова е проведен на 3 декември 2020 г. в рубриката „Има ли мегдан“ на предаването „Графити по въздуха“ по програма „Хоризонт“ на Българското национално радио.

Водещи на предаването са Светлана Дичева и Гавраил Гавраилов.

Общинско социално предприятие за хора с увреждания към Община Пловдив е носител на втора награда в конкурса „Годишна национална награда за социални иновации“ за 2020 г. в категория „Социални иновации свързани със социално включване“.

Целият разговор може да чуете в звуковия файл: