БАИ разработва стратегия за привличане на инвеститори

Българската агенция за инвестиции (БАИ) работи върху стратегия за привличане на инвеститори. Това обяви председателят й Стамен Янев по време на бизнес закуска на тема „България от Шенген до Брюксел“, организирана от Български форум на бизнес лидерите. Ние нямаме списък с потенциални компании, които да вложат парите си у нас, а работим на принципа „конкретни фирми в конкретна държава“, обясни Янев. Според него първо трябва да бъде изградена необходимата инфраструктура и създадени подходящите условия, за да дойдат големите инвеститори. Като пример Стамен Янев даде добре развиващия се ИТ сектор, който разчита на бърз интернет и добре подготвените кадри.

Планът „Юнкер“ е предизвикателство за страната ни. Това заяви от своя страна зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева и допълни: „Основната причина е, че ключови за успеха на даден проект, който кандидатства за финансиране по плана „Юнкер“, са иновациите и използването на публично-частни партньорства“. И двете са сфери, в които България тепърва трябва да работи, подчерта Даниела Везиева.

От своя страна представителите на бизнеса заявиха, че държавата не работи целенасочено за привличане на стратегически инвеститори. Не чиновниците, а предприемачите привличат инвеститори, бяха категорични от Български форум на бизнес лидерите и препоръчаха в делегациите на БАИ да участват и бизнесмени с добри постижения в България. Бизнесът се оплака от липсата на качествено образование и от реда за възлагане на обществени поръчки на фирми с хора с увреждания.

Източник: standartnews.com

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

Нов център за възрастни хора с деменция в Мамарчево

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории