България и Сърбия ще подпишат Меморандум за сътрудничество в областта на труда и социалната политика. За това се договориха министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и сръбският му колега Зоран Джорджевич по време на срещата им в Димитровград, Сърбия, която се проведе на 25 септември. Целта на документа е да очертае рамката на взаимодействието между двете министерства в бъдеще.

Двамата министри се обединиха около мнението, че съвместните проекти за развитие на пограничните райони са сред най-важните теми за сътрудничество. Подчертан беше и приносът на трансграничните проекти за подобряването на стандарта на живот на населението от тези региони.

По време на срещата си Бисер Петков и Зоран Джорджевич обсъдиха теми от двустранен интерес. Акцент беше поставен върху проблемите пред пазара на труда в България и Сърбия и възможностите за по-добрата му регулация. Министър Петков представи опита на страната ни с прилагането на еднодневните трудови договори в селското стопанство като механизъм за борба със сивия сектор, който дава гъвкави възможности за работодателите да наемат необходимата им работна ръка.

Сред останалите акценти в разговора бяха темите за трудовата миграция, демографията и възможностите за законодателно усъвършенстване на политиките за хората с увреждания.

източник: МТСП/ 26.09.2017